Dostupni linkovi

SAD otpisala 45 spornih ruskih respiratora 


Aventa M respirator
Aventa M respirator

Američka Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) bacila je 45 respiratora koje je Rusija isporučila. Kako piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku na osnovu pisanja američkog Buzzfeeda, respiratori nikada nisu iskorišteni zbog višestrukih nedostataka.

Aventa-M respiratori poslani su u SAD nakon što su predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin 30. marta telefonom razgovarali o pošiljci.

Iz FEMA su za Buzzfeed koji je istraživao ovu pošiljku rekli da su respiratore otpisali, iako nije jasno kada se to dogodilo.

Respiratori su u New York stigli 1. aprila i brzo su raspoređeni lokalno, bez da su dobili ubrzano odobrenje za hitnu upotrebu Uprave za hranu i lijekove, odnosno protokola za vanredne slučajeve koji omogućavaju distribuciju respiratora bez postupka odobrenja. Međutim, od samog početka su predstavljali problem.

Za njihovu upotrebu je bio potreban električni napoj koji nije kompaktibilan u SAD-u, te nisu mogli biti korišteni bez adaptera koje bolnice nisu imale. Nekoliko respiratora istog modela se zapalilo u ruskim bolnicama u maju, uzrokujući šest smrtnih slučajeva, što je dovelo do odluke o zaustavljanju njihove proizvodnje.

Nadalje, ruski proizvođač uređaja, Ural Instrument Engineering Plant (UPZ), bio je pod sankcijama SAD-a u vrijeme isporuke. To je dovelo do toga da Demokrate kritikuju Bijelu kuću zbog primanja respiratora koje je proizvela sankcionisana kompanija.

Pratite:

Sjedinjene Države i Rusija su među zemljama sa najvećim brojem zaraženih korona virusom.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, Sjedinjene Države zabilježile su 8.214.754 zaraženih i 220.133 smrtnih slučajeva, najviše na svijetu, dok je Rusija na četvrtom mjestu sa 1.406.667 registriranih slučajeva zaraženih i 24.205 smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG