Dostupni linkovi

Regionalna saradnja kamen temeljac vanjske politike Bosne i Hercegovine


Redovni susreti između predstavnika Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana na više nivoa, uprkos izazovnim i teškim vremenima uzrokovanim pandemijom COVID-19, potvrđuju snažnu podršku evropskoj perspektivi ove regije.

To je u svom obraćanju, na šestom sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i delegacije EU, naglasio zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), Josip Brkić koji je bio i domaćin skupa.

Najbolji pokazatelji takvoj politici evropskih integracija, smatra Brkić, je Zagrebačka deklaracija usvojena ove godine na Samitu EU - Zapadni Balkan te Komunikacija o EU politici proširenja i Paket proširenja za 2020.godinu, saopšteno je nakon sastanka iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On je također ocijenio da je unapređenje dobrosusjedskih odnosa jedan od prvih i trajnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine.

“Regionalna suradnja je kamen temeljac vanjske politike Bosne i Hercegovine. Naša zemlja ostaje posvećena promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u sklopu svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU,” rekao je Brkić.

Šesti sastanak političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i delegacije EU, održan je 20. oktobra u Sarajevu.

Delegaciju Evropske unije predvodio je zamjenik generalnog sekretara za politička pitanja Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Enrique Mora.

Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu, saradnja u zajedničkoj bezbjednosnoj i obrambenoj politici, usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, odnosi sa Turskom, Istočnim Mediteranom, Kinom, Bliskim istokom te Rusijom i Istočnim partnerstvom, s fokusom na Bjelorusiju, bile su neke od tema ovog sastanka.

XS
SM
MD
LG