Dostupni linkovi

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo zaražena koronom 


Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je pozitivna na korona virus.

Doktorica Pilav je, iako bez simptoma, testirana u subotu 17. oktobra i utvrđeno je da je nalaz pozitivan.

„Uvažavajući da sam asimptomatska, te uz moja stroga poštivanja epidemioloških mjera na preporučenim mjestima – nošenje maske, distance, kraća zadržavanja, neposjećivanje velikih skupova, mala je vjerovatnoća da sam mogla biti prijenosnik u prethodna dva dana. S tim u vezi, javila sam se odmah svom porodičnom doktoru i nadležnom epidemiologu, obavila potrebne razgovore i vodim se u samoizolaciji. U nadi da će sve proći bez posljedica na moje zdravlje i zdravlje mojih najbližih“, kaže Pilav.

Pilav je trenutno u samoizolaciji i u narednom periodu će biti odsutna s trenutne funkcije. Ona je pozvala nadležne da, obzirom na značajnu lokalnu transmisiju COVID-19 u Kantonu Sarajevu, u skladu sa zakonom hitno ovlastite osobu koja će predsjedavati Kriznim štabom Kantonalnoga ministarstva zdravstva.

U Kantonu Sarajevo su u protekla 24 sata potvrđene 103 novozaražene osobe korona virusom. To su rezultati laboratorijskih testiranja 458 uzoraka, prikupljenih od 16. do 18. oktobra ove godine.

U izvještaju se navodi da porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 67 osoba, odnosno blizu 65 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

XS
SM
MD
LG