Dostupni linkovi

Vlada proglasila stanje epidemije COVID-a 19 u cijeloj Sloveniji


Nova Gorica, Slovenija
Nova Gorica, Slovenija

Vlada Slovenije proglasila je stanje epidemije COVID-a 19 u cijeloj zemlji koje će biti na snazi 30 dana, kao vrsta izvanrednog stanja, uz mogućnost daljeg zaoštravanja već važećih epidemioloških mjera i ograničenja.

Vlada se odlučila na taj korak u skladu s prethodno usvojenim planom, a nakon rezultata posljednjeg testiranje koji su pokazali da je petina testiranih pozitivna na korona virusa, a glasnogovornik Vlade je najavio da se danas, 19. listopada, očekuje novi neslavni rekord u broju infekcija kojih je prije tri dana bilo 897.

Aktiviranjem plana za suzbijanje epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera, u ovisnosti od broja pacijenata i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima oboljelim od COVID-a 19.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane kretanje u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi u cijeloj državi, pa i zatvaranje trgovačkih centara.

U slučaju daljnjeg rasta infekcija i ako bi u bolnicama bilo ukupno 360 oboljelih od COVID-a, od čega najmanje 60 na intenzivnoj njezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića i škola, zaustavljanje javnog prijevoza, kako je to bilo u prvoj fazi epidemije ovoga proljeća.

Predviđena su i zatvaranja pojedinih ekonomskih aktivnosti i ograničenja u kretanju između općina.

Uoči sinoćnje online sjednice Vlade, na kojoj je donesena odluka o proglašenju epidemije, premijer Janez Janša pozvao je građane na solidarnost i odgovornost u provođenju mjera, posebno ističući napore zdravstvenih radnika u sprječavanju širenja virusa.

Pogledajte šta sve ostane na maski poslije nošenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG