Dostupni linkovi

Astra: Od početka godine 41 žrtva trgovine ljudima u Srbiji


Ilustracija

Organizacija Astra je, povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopštila da je u Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je zvanično potvrđeno 39 žrtava.

U saopštenju za medije, iz Astre navode da u Srbiji od 2013. do 2019. broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima varira od 39 do 125, te da je borba protiv trgovine ljudima dodatno otežana pandemijom COVID-19.

„Astrina SOS linija od početka pandemije beleži 77% više poziva, dok je samo Astra od početka godine identifikovala 29 žrtve trgovine ljudima. Od tog broja 24 su žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije“, stoji u saopštenju, uz napomenu da, prema njihovim istraživanjima, trgovci ljudima deo aktivnosti prebacuju na internet, a ekonomska kriza čini potencijalne žrtve još ranjivijim.

„Ono na šta ukazuju stručnjaci širom sveta, pa tako i na Balkanu i u Srbiji, jeste siva brojka, odnosno pretpostavka da je broj žrtava trgovine ljudima na ovim prostorima i do 10 puta veći“, piše u saopštenju.

Kako dalje navode, da bi se podigla svest javnosti o problemu trgovine ljudima i njegovim najzastupljenijim vidovima - seksualna eksploatacija, prinudni rad i prinudno prosjačenje – Astra je pokrenula projekat uz podršku Evropske unije, pod nazivom "Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima".

Cilj kampanje je i ukazivanje na jednu od najvećih zabluda vezanih za trgovinu ljudima, a to je da se ona događa nekom drugom i negde drugde.

„Trgovina ljudima je zločin koji se može desiti bilo kome i da žrtve dolaze iz najrazličnijih slojeva. Siromaštvo, ekonomska kriza i izloženost nasilju, najčešće porodičnom ili partnerskom, u velikoj meri doprinose riziku da se postane žrtva trgovine ljudima. Zato je naša poruka: ne skrećite pogled, nego pozovite Astru i prijavite sumnju na trgovinu ljudima ili zlostavljanje“, poručuju iz Astre.

Ove godine obeležavanje 18. oktobra deo je realizacije kampanje "Ne skreći pogled − trgovina ljudima nije paralelna stvarnost već surova realnost", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG