Dostupni linkovi

Roditelji nestalih beba u Srbiji traže povlačenje zakona


Protest roditelja nestalih beba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Protest roditelja nestalih beba

Nekoliko desetina roditelja okupljenih oko „Beogradske grupe roditelja nestalih beba“ protestovalo je u ponedeljak ispred Narodne skupštine Srbije, tražeći da se iz skupštinske procedure povuče takozvani Zakon o nestalim bebama, za koji smatraju da im ne može pomoći da saznaju istinu o svojoj deci.

Zakon bi trebalo ove sedmice da bude na dnevnom redu parlamenta, a za roditelje u ovom udruženju je sporan po više osnova.

Rada Pantelić, koja već 18 godina pokušava da sazna šta se dogodilo sa njenim detetom, kaže da udruženje traži da se predlog zakona povuče još otkako je u martu 2018. otišao u skupštinu proceduru.

"On nas neće odvesti do istine o deci, zato što nije bilo javne rasprave, zato što nisu obuhvaćena usvojena deca, zato što nema istrage, zato što je baziran na odšteti a to nas ne zanima. Hoćemo istražne radnje da se kaže gde je živo dete, sa krajnjim epilogom DNK analizom. Ako kažu i dokažu da je dete mrtvo, da mi kažu gde je leš moga deteta i gde je sahranjeno", kaže Pantelić.

Okupljeni roditelji, koji su imali podršku predstavnika Inicijative "Ne davimo Beograd", kao i nekoliko opozicionih poslanika, nosili su transparente sa porukama: "Vratite mi dete", "Nećemo ovaj zakon", "Deca nemaju cenu".

Za "Beogradsku grupu roditelja nestalih beba" je naročito sporan član 21.

"Mi sa članom 21 ćemo prodati i poslednju nadu za našu decu. Taj član kaže: ako ne može da se utvrdi šta se desilo sa nestalim detetom, povređeno je pravo na porodični život, doneće se rešenje i tim rešenjem imate pravo nadoknade do 10.000 evra. Mi želimo da se taj član briše, da ne postoji", kaže za RSE Mirjana Novokmet, iz "Beogradske grupe roditelja nestalih beba".

Mirjanina potraga za sinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00

Veliki podsticaj za roditelje koji tragaju za svojom decom bila je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. godine, u slučaju Zorice Jovanović. Evropski sud je tom prilikom presudio da je država Srbija prekršila prava ovoj ženi koja decenijama pokušava da otkrije šta se dogodilo sa muškim detetom za koje joj je nakon porođaja rečeno da je preminulo.

Takođe, naloženo je da Zorici Jovanović bude isplaćena odšteta u visini od 10.000 evra, kao i da Srbija uspostavi nezavisno nadziran mehanizam sa dovoljno jasnim ovlašćenjima koji će moći da pruži odgovor na pitanje – šta se dogodilo sa decom za koju se sumnja da su nestala u porodilištima.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon neće omogućiti roditeljima da posredstvom sudova dođu do istine o svojoj deci, kaže za RSE Danilo Ćurčić, pravnik iz Inicijative A11, koja pruža pravnu podršku "Beogradskoj grupi roditelja".

"Osnovni problem je što predlog zakona ne omogućava da sud utvrdi sudbinu nestale dece. Dakle, vanparnični sud, što je isti sud koji određuje međe u Srbiji, zapravo treba, korišćenjem svojih mehanizama, da utvrdi šta se dešavalo u predmetima koji su vrlo kompleksni, koji su se dešavali pre 30, 40 i više godina, koji uključuju potencijalno veliki broj lica, koji zahtevaju određena veštačenja, što jednostavno nije moguće, imajući u vidu prirodu postupka koji je predviđen. Zbog toga će sud u najvećem broju slučajeva, ako ne i u svim, donositi rešenja u kojima će utvrditi da nije moguće utvrditi šta se dogodilo i isplatiti deo nematerijalne štete u iznosu do 10.000 evra, kako je predviđeno predlogom zakona", kaže Ćurčić.

Podsetimo, Savet Evrope je u više svojih izveštaja izražavao zabrinutost što vlasti u Srbiji nisu usvojile mere koje zahteva presuda Evropskog suda za ljudska prava u presudi Zorici Jovanović.

Inače, nevladine organizacije Autonomni ženski centar i ASTRA – akcija protiv trgovine ljudima –uputile su u ponedeljak apel narodnim poslanicama, članicama Ženske parlamentarne mreže, da pokažu svoju nezavisnost i solidarnost sa majkama nestalih beba i glasaju protiv usvajanje ovog zakona.

"Ukoliko bude usvojen, Zakon o nestalim bebama će zauvek onemogućiti da majke, čija su deca oteta iz porodilišta, saznaju istinu o tome šta se desilo njihovoj deci. Stoga apelujemo na narodne poslanice, članice Ženske parlamentarne mreže, da se ujedine i budu glas žena Srbije protiv predloženog zakona", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG