Dostupni linkovi

Merkel: Nalazimo se u ozbiljnoj fazi pandemije


Merkelova je apelovala na građane da se susreću sa značajno manje ljudi, kako izvan, tako i kod kuće.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je uputila je u subotu apel građanima da je neophodno učiniti sve kako bi se spriječilo da se korona virus nekontrolisano širi, javlja Reuters.

„Nalazimo se u veoma ozbiljnoj fazi pandemije korona virusa. Iz dana u dan raste broj novozaraženih. Pandemija se širi ponovo brže i to brže nego na početku, prije pola godine. Nalazimo se pred teškim mjesecima. Kako će izgledati zima, kako će biti naš Božić, to se odlučuje narednih dana i nedjelja. To odlučujemo mi svi našim djelovanjem”, rekla je Merkel.

Merkel je rekla da svako može dati svoj doprinos da se broj zaraženih smanji, i to prije svega kroz dosljedno pridržavanje distance, nošenje maski i poštovanja pravila higijene.

"Ali moramo sada ići i korak dalje. Nauka jasno kaže da širenje virusa direktno ima vezu sa brojem kontakata, susreta koji svako od nas ima. Ako svako od nas sada privremeno smanji susrete izvan sopstvene porodice onda možemo uspjeti u zaustavljanju i preokretanju trenda rasta infekcija”, rekla je ona.

Merkelova je apelovala na građane da se susreću sa značajno manje ljudi, kako izvan, tako i kod kuće.

Zamolila je građane i da odustanu od svakog putovanja koje nije hitno potrebno, na proslave, kao i, ako je to moguće, ostanu kod kuće, odnosno u mjestu stanovanja.

"Znam da to zvuči ne samo oštro, već je to i u pojedinačnim slučajevima veliko odricanje. Međutim morao se privremeno toga držati, jer to činimo i za nas same. Za sopstveno zdravlje i svih onih kojima možemo poštediti oboljenje. To činimo kako naše zdravstvo ne bi bilo preopterećeno, kako bi škole i obdaništa mogla ostati otvorena, činimo za našu privredu i naša radna mjesta”, objasnila je ona.

Njemačka je zabilježila 7.830 slučajeva korona virusa u poslednja 24 časa, što je rekord za zemlju od izbijanja pandemije, prema zvaničnim podacima objavljenim u subotu.

U prethodna 24 časa umrlo je 33 ljudi, a ukupno je u zemlji umrlo 9.767 ljudi od COVID-19.

XS
SM
MD
LG