Dostupni linkovi

Kosovo počelo sa primenom Vašingtonskog sporazuma oko 5G mreže


Premijer Kosova, Avdulah Hoti
Premijer Kosova, Avdulah Hoti

Kosovo je počelo da sprovodi Vašingtonski sporazum, koji su 4. septembra u Beloj kući potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U delu sprovođenja Vašingtonskog sporazuma radi se o 5G mreži i upotrebi uređaja od strane sigurnih dobavljača.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, premijer Hoti se u petak (16. oktobar) sastao sa predstavnicima Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije, kao najkompetentnijeg tela u oblasti elektronskih komunikacija.

"Kosovo će prestati da koristi 5G uređaje od nepouzdanih dobavljača u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde možda postoje takvi uređaji, relevantne institucije će ih ukloniti", poručio je premijer Kosova.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet (Philip Kosnett) je čestitao Kosovu što je osiguralo da 5G mreža bude bez nepouzdanih dobavljača.

"Nastavićemo da radimo zajedno na sigurnoj integraciji regionalnih komunikacija i proširenju kosovske digitalne ekonomije", napisao je Kosnet na svom Twitter nalogu.

Sporazum o normlizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik SAD Donald (Trump) Tramp, podrazumeva da obe zemlje zabrane upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca.

Inače, Sjedinjene Države traže od mnogih zemalja širom sveta da se usprotive kineskoj kompaniji Huavej i njenom 5G mrežnom sistemu.

Vašington je tu kompaniju stavio na crnu listu jer veruje da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti, te da koriste tehnologiju za špijuniranje u ime kineske vlade.

XS
SM
MD
LG