Dostupni linkovi

Ekshumirani posmrtni ostaci na području Bratunca


Lokalitet Kameničko brdo u Bratuncu gdje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe.

Na lokalitetu mjesta Voljavica, u opštini Bratunac, ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci dvije osobe dok će se naknadnim procesom utvrđivati identitet žrtava.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) je 16. oktobra saopšteno kako se, prema dostupnim informacijama, pretpostavlja da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navodi se kako je ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, koordinisao istražilac pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Iz Tužilaštva podsjećaju kako, zajedno sa institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavljaju intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima BiH.

Opština Bratunac nalazi se u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, sjeveroistočni BiH, jedanaest kilometara udaljenosti od Srebrenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je sahranjeno 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Genocid u Srebrenici su, nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti iz bivše zaštićene enklave Ujedinjenih nacija, počinile snage Vojske Republike Srpske jula 1995. godine.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne.

Prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH još uvijek se traga za više od 7.000 nestalih osoba.

XS
SM
MD
LG