Dostupni linkovi

Nastavljene ekshumacije u Srebrenici i Bratuncu


Eksumacija posrmtnih ostataka žrtava u BiH, ilustracija

Na lokalitetu Pusmulići, opština Srebrenica, prilikom ekshumacije pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve iz proteklog rata.

„Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti srednjih godina koja je ubijena na ovom području u genocidu počinjenom u julu 1995. godine, a danas je pronađena samo lobanja žrtve“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Sadik Selimović iz Instituta za nestala lica BiH.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko – medicinskog vještačenja i kriminalističko – tehničke obrade kao i izuzimanja koštanog uzroka za DNK analizu uz pomoć koje će se utvrditi identitet žrtve.

Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a prisutni su bili i istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, ljekar sudske medicine te pripadnici MUP-a RS.

Prije ekshumacije u Pusmulićima, obavljeno je istraživanje na lokaciji Kameničko brdo u opštini Bratunac, gdje su pronađeni nekompletni ostaci jedne žrtve.

Selimović je najavio da će se krajem mjeseca juna obaviti ekshumacije na lokaciji Kameničko brdo i Konjević Polje u opštini Bratunac.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

XS
SM
MD
LG