Dostupni linkovi

Vlada Srbije: MMF odobrio povećanje plata


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) dao odobrenje za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara.

Kako se navodi na sajtu Vlade, Mali je rekao da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata, s tim što ono neće doći u obimu kao prošle godine.

On je istakao da je prihod ostvaren od poreza na dodatu vrednost (PDV) veći za dve milijarde dinara u odnosu na planirane projekcije. Ocenio je da je to najobjektivniji pokazatelj uspešnosti jedne ekonomije i da omogućuje da se do kraja godine uradi sve što je planirano.

Ministar je podsetio i na to da će doći do povećanja penzija od 1. januara za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

"Pored rasta plata u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade podići će i zarade u privatnom sektoru", objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, po projekcijama se očekuje da će u aprilu ili maju sledeće godine prosečna plata iznositi 540 evra.

Takođe, ministar je preneo da se očekuje da MMF saopšti da će po stopi rasta u 2020. godini Srbija biti prva u Evropi.

NBS: Srbija nastavlja reforme

Razgovori delegacije Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završeni su ocenom da Srbija nastavlja s dobrim sprovođenjem savetodavnog programa, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U odnosu na oktobarski izveštaj "Svetski ekonomski izgledi" (WEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine MMF-a i Svetske banke, misija MMF-a je povećala projekciju rasta Srbije - za ovu godinu i za naredne godine procenjuju dinamičan rast, a već sledeće godine očekuju pun oporavak srpske ekonomije od efekata pandemije, navela je NBS.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke, MMF ocenjuje i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je podsetila i da je NBS revidirala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2020. godinu sa -1,5 odsto na -1 odsto.

Kako je saopštila centralna banka, misija MMF-a je ocenila da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju domaće ekonomije.

Ocenjeno je i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu, saopštila je centralna banka Srbije.

Đilas: Povećanje nije pomak za građane

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je da najavljeno povećanje plata u javnom sektoru neće značiti nikakav konkretni pomak u životu građana i da je stvarno zaduženje Srbije u ovom trenutku oko 50 milijardi evra.

"To povećanje je simbolično od nekoliko procenata, služi da se vlast slika i hvali, a pitajte ministra finansija Sinišu Malog odakle taj novac", rekao je Đilas na konferenciji za novinare komentarišući izjavu Siniše Malog.

On je naveo da je MMF-u važna finansijska stabilnost, a „razvoj ih manje zanima, mada bi to trebalo da bude primarno“.

Đilas je rekao i da je zvanični dug Srbije 27 milijardi evra, ali da on zapravo iznosi 50,4 milijarde, jer, kako je naveo, tu moraju da se uračunaju i iznosi iz zaduženja kroz razne međunarodne ugovore, sporazume, javno date garancije Srbije.

"Svi prethodni vladari zadužili su Srbiju za 15 milijardi evra, a ova vlast za poslednjih sedam godina za još 12 milijardi", rekao je Đilas, navodeći da je pitanje na šta je to sve utrošeno.

XS
SM
MD
LG