Dostupni linkovi

Varhelji: Imamo bolju ponudu za Srbiju od kineskih investitora


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, Beograd 8 oktobar 2020.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, Beograd 8 oktobar 2020.

Evropska unija i njene zemlje članice predstavljaju najvećeg investitora u regionu, pa i u Srbiji, i to se ne menja i ne očekujem da će se promeniti, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) u Beogradu, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o navodima iz Izveštaja Evropske komisije (EK) o približavanju Srbije Kini.

U izveštaju se navodi da se „saradnja Srbije sa Kinom povećala tokom krize izazvane pandemijom COVID-19 i taj period je obeležila prokineska i evroskeptična retorika visokih državnih zvaničnika“.

Varhelji je izjavio da očekuje „još dublju integracije Srbije i regiona“ sa Evropskom unijom, nakon što je predstavljen investicioni plan za Zapadni Balkan vredan 9 milijardi evra.

„Nije naša uloga da govorimo o odnosima Srbije sa trećim zemljama, ali naravno da bismo voleli da se Srbija nama pridruži i zato smo na sto izneli privlačnu ponudu. Vidim da kineski investitori pokazuju interesovanja, a mislim da mi na stolu imamo bolju ponudu od kineskih investitora“, rekao je Varhelji.

Varhelji boravi u poseti zemljama Zapadnog Balkana kako bi predstavio ekonomski investicioni plan i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evrointegracija. Kako se navodi u nacrtu investicionog plana, Evropska komisija namerava da u narednoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira do 20 milijardi evra. U nacrtu dokumenta se naglašava da će prioritet biti bolje povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana - unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG