Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Aćimovića zbog Srebrenice


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako je podignuta optužnica protiv bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Srećka Aćimovića - zbog sudjelovanja u genocidu počinjenog nad zarobljenim Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995.godine, javlja dopsnik RSE.

Aćimović je 1995. bio zapovjednik Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a optužnica ga tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu raseljavanja više od četrdeset hiljada Bošnjaka s područja Zaštićene zone Srebrenica te ubojstva više od osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca.

On je na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) inače svjedočio 2013.godine kao svjedok insajder za potrebe haške optužbe protiv zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića – o tome kako je „šokiran“ odbio zapovjed o streljanju oko 500 zarobljenika u školi u mjestu Roćević.

No u BiH optužnici ga se tereti da je zapovjedio ubojstvo više od tisuću zarobljenika koji su tamo zatočeni te kako je odabrao i lokaciju pogubljenja te njihovog pokapanja u masovnu grobnicu kod mjesta Kozluk.

Spomenuta masovna grobnica je otkrivena tek početkom ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG