Dostupni linkovi

Utvrđen prijedlog sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana


Migranti iz Pakistana na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) u četvrtak, 15 oktobra je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o readmisiji između VM BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova o implementaciji ovog sporazuma.

Vijeće ministara BiH će prijedloge dostaviti Predsjedništvu BiH na daljnju proceduru uz prijedlog da se za njihovog potpisnika odredi ministar sigurnosti BiH.

„Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti sa njihovim zakonima“, saopšteno je iz VM BiH.

Riječ je o izuzetno važnom sporazumu za BiH s obzirom na to da je ova država, kako se navodi, 'posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organizovanog kriminala'.

Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijaće se preko međunarodnih aerodoma u Sarajevu i Islamabadu.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana od datuma prijema posljednje obavijesti koju razmijene dvije države i okončanja interne zakonske procedure potrebne za njegovo stupanje na snagu.

S obzirom na to da najveći broj migranata u BiH dolazi sa područja Pakistana, ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić susreo se krajem augusta sa ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH, Muhammadom Khalid Rao.

Tada je rečeno kako je napravljen novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla i ukazano na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

XS
SM
MD
LG