Dostupni linkovi

U Parlamentu BiH rasprava o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u srijedu 14. oktobra, razmatraju Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa čiji članovi ne bi bili poslanici i delegati iz PSBiH, kao što je to sada slučaj.

Na Ustavnopravnoj komisiji prije sjednice usvojeno je više od 20 amandmana na ovaj zakon, rekao je zastupnik Damir Arnaut, jedan od predlagača, koji se govoreći o ovom Prijedlogu zakona pozvao i na primjer provođenja sličnog zakona u Republici Hrvatskoj.

„Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je uvijek u vrhu kada je u pitanju povjerenje u neku instituciju vlasti u toj zemlji. To nije slučajno”, rekao je Arnaut.

On je podsjetio na činjenicu da je zbog rada povjerenstvo u Hrvatskoj, samo u prošlom sazivu Vlade Hrvatske tri ili četiri ministra dalo ostavke ili je, kako je naglasio Arnaut, ‘ishođena njihova smjena zbog toga što su nešto pogrešno prijavili, zbog toga što su sakrili određene podatke ili na neki drugi način bili u sukobu interesa’.

Međunarodna organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorila je Parlamentarnu skupštinu BiH da Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je na dnevnom redu Predstavničkog doma u srijedu 14. oktobra, nije u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO).

U obrazloženju ove tvrdnje Transparency International BiH u saopštenju za javnost navodi da su mehanizmi predviđeni u prvobitnom prijedlogu usvojenom u prvom čitanju obesmišljeni usvajanjem amandmana koji praktično legalizuju sukob interesa.

XS
SM
MD
LG