Dostupni linkovi

TI BiH: Prijedlog Zakona o sukobu interesa obesmišljen amandmanima


Logo organizacije Transparency International, ilustrativna fotografija
Logo organizacije Transparency International, ilustrativna fotografija

Međunarodna organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorila je Parlamentarnu skupštinu BiH da Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je na dnevnom redu Predstavničkog doma u srijedu 14. oktobra, nije u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO).

U obrazloženju ove tvrdnje Transparency International BiH u saopštenju za javnost navodi da su mehanizmi predviđeni u prvobitnom prijedlogu usvojenom u prvom čitanju obesmišljeni usvajanjem amandmana koji praktično legalizuju sukob interesa.

“Ukoliko se usvoje amandmani na prijedlog Zakona o sukobu interesa, Bosna i Hercegovina će dobiti gori zakon od postojećeg, iako je njegovo unapređenje jedan od glavnih prioriteta na evropskom putu”, saopšteno je iz TI BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici u srijedu 14. oktobra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili tri poslanika iz opozicionih stranaka - Socijaldemokratskepratije BiH (SDPBiH), Naše stranke i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

Tri poslanika su prvobitni prijedlog izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine uradila uz pomoć Transparency Internationala BiH, OSCE-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona.

Amandmani koje je na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojila Ustavnopravna komisija, kako navode u TI BiH, javnim funkcionerima omogućava da obavljaju druge nespojive funkcije na drugim nivoima vlasti i da budu članovi upravnih i nadzornih odbora, te ‘potpuno derogira tekst zakona i uspostavlja niže standarde nego što čak nudi i Zakon koji je sada na snazi’.

“Prvobitni nacrt koji je usvojen u prvom čitanju ispunjavao je sve međunarodne standarde i adekvatno propisivao nespojivosti javnih funkcija ali su kroz usvajanje amandmana potpuno relaksirani mehanizmi kontrole i uvedena manja ograničenja nego što to nudi trenutni zakon.

Usvajanje amandmana Hrvatske demokrtakse zajednice (HDZ BiH) omogućava nosiocima funkcija da budu na čelu fondacija i udruženja koje dobijaju novac iz entitetskih i kantonalnih budžeta, što također uvodi niže standarde od postojećeg zakon, saopšteno je.

“Pored navedenog, usvojeni amandmani ne osiguraju potreban nivo nezavisnosti tijela koje bi trebalo provoditi Zakon, a što je jedan od osnovnih preduslova navedenih u međunarodnim standardima”, ocjenjuju u TI BiH.

Transparency International BiH napominje da je unapređenje Zakona o sukobu interesa jedan od 14 prioriteta istaknutih od strane Evropske unije na putu BiH za članstvo u EU, a rješenja koja su naknadno uvrštena u Prijedlog Zakona ni u kom slučaju ne osiguravaju neophodna unapređenja.

TI BiH stoga apeluje na Predstavnički dom da zakon usvoji u prvobitnom obliku, jer ukoliko se usvoji u obliku koji sadrži sporne amandmane, poslaće se jasna poruka da nema volje za ispunjavanjem bilo kakvih unapređenja navedenih u prioritetima prema EU, a sukob interesa će biti legalizovan.

Izmjene Zakona podrazumjevaju uvođenje preciznih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, te jasnih pravila u obavljanju funkcija, angažmana i poslovanja nosilaca javnih funkcija i nakon prestanka funkcije, te proširenje kruga osoba na koje se zakon odnosi kako bi svi nosioci javnih funkcija imali jednak tretman.

XS
SM
MD
LG