Dostupni linkovi

U BiH 69 prijava zbog kršenja Izbornog zakona BiH


Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) predstavio je rezultate dvomjesečnog monitoringa predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH.

Posmatrači TI BIH zabilježili su slučajeve kršenja Izbornog zakona, a zbog svega je upućeno 69 prijava Centralnoj izbornoj komisiji koje se u najvećoj mjeri odnose na zabranjeno oglašavanje van perioda izborne kampanje, ali i druge slučajeve zloupotreba javnih resursa za izbornu promociju.

CIK je po prijavama TI BIH već kaznio 6 političkih subjekata dok se još čeka ishod ostalih postupaka.

U izvještaju je navedeno da je zabilježeno 16 primjera plaćenog oglašavanja javnih preduzeća i institucija kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima, a posebno se ističu slučajevi u Bijeljini, Visokom, Banjaluci i Banovićima gdje se kroz javne kampanje plaćene budžetskim novcem vršila direktna promocija aktuelnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovo kandidovali na lokalnim izborima.

Prije službenog početka izborne kampanje zabilježeno je i 78 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni. Na jednom od njih u Doboju, po vlastitom priznanju predsjednik GO SNSD-a dijelio je novac penzionerima, studentima i mladim bračnim parovima, a slučaj je prijavljen CIK-u zbog kršenja izbornog zakona.

Posmatrači TI BiH pratili su 572 javna događaja od kojih se 127 odnosilo na otvaranje infrastrukturnih objekata, a na čak 65% događaja prisutnima su se obraćali kandidati na lokalnim izborima što jasno pokazuje njihovu stvarnu svrhu.

U Banjaluci je na otvaranju 950 metara puta zabilježen primjer gdje su stranački aktivisti nosili plakate sa porukama kojima se zahvaljuju kandidatima SPS-a i aktuelnom gradonačelniku, a član Predsjedništva BiH na javnoj govornici pričao je o fizičkim obračunima sa pristalicama opozicije.

U 102 slučaja prisustvo funkcionera nije bilo u njihovoj nadležnosti, a na 152 događaja iznošena su predizborna obećanja.

Pored toga 74 posmatrača TI BiH zabilježili su i još 1.431 primjer gdje su javni resursi korišteni za izbornu promociju stranaka i kandidata i dobijanje podrške birača.

Evidentirano je 547 slučajeva intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu, kao i 150 primjera raspodjele posebnih podsticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborni period.

U izvještaju je navedeno i da je načelnik Ugljevika jednokratno dijelio po 100 KM djeci demobilisanih boraca, a gradonačelnik Zenice isplatio je 100.000 KM Udruženju penzionera uz tvrdnju da slučaj nema veze sa izborima i da će udruženje dijeliti pomoć socijalno ugroženima penzionerima.

U protekla dva mjeseca zabilježena su i 62 slučaja omogućavanja besplatnih pregleda, lijekova, putovanja i popusta na javne usluge.

Gradonačelnik Bijeljine i načelnik općine Novo Sarajevo organizovali su besplatan izlet za određene kategorije stanovništva a u Trebinju je grad iz Agrarnog fonda osnovao posebnu prodavnicu za penzionere u kojoj mogu dobiti popust i do 50%.

Zbog sve većeg broja slučajeva izbornih nepravilnosti TI BiH je na pres konferenciji predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor koja će od sada omogućiti i svim građanima da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu.

XS
SM
MD
LG