Dostupni linkovi

Počinioci napada na nacionalni spomenik BiH Atik džamiju u Bijeljini i dalje nepoznati


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku 2003. godine da se Mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Atik (Stara džamija ili Sultan Sulejmanova) džamije sa haremom i turbetom u Bijeljini, proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Još nije otkriveno ko je, u noći sa 10. na 11. oktobar izvršio vandalski napad na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine (BiH), Atik džamiju u Bijeljini na sjeveroistoku BiH.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) - Policijske uprave Bijeljina, za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ponedjeljak 12. oktobra odgovoreno je samo da je istraga još u toku.

Nepoznato lice ili više njih u toku noći razbili su jedan prozor na vjerskom objektu Atik džamije i jedan na pomoćnom objektu u ulici Vuka Karadžića u Bijeljini.
Nepoznato lice ili više njih u toku noći razbili su jedan prozor na vjerskom objektu Atik džamije i jedan na pomoćnom objektu u ulici Vuka Karadžića u Bijeljini.

Na zvaničnoj internet stranici MUP-a RS objavljeno je saopštenje u kome se navodi da je 11. oktobra Policijska stanica Bijeljina zaprimila prijavu, da je nepoznato lice ili više njih u toku noći razbili jedan prozor na vjerskom objektu Atik džamije i jedan na pomoćnom objektu u ulici Vuka Karadžića u Bijeljini.

“Policijski službenici izašli su na lice mjesta i izvršili uviđaj. Obaviješten je dežurni tužilac, koji je djelo kvalifikovao kao krivično djelo ‘Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari’. Istraga je u toku“, navodi se u saopštenju.

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina očekuju potpunu policijsku istragu, podsjećajući da je skrnavljenje nacionalnog spomenika krivično djelo, navedeno je na web stranici Islamske zajednice BiH.

“Jutros na sabahu nismo primijetili, vjerovatno zbog rasvjete iznad prozora, ali oko deset sati sam primijetio da su razbijeni po jedan prozor na džamiji i abdesthani, koja je odmah pored džamije. Zvao sam policiju i nismo htjeli otvoriti džamiju dok policija nije došla. Oni su napravili službenu zabilješku, a na moje insistiranje, pošto je ovo nacionalni spomenik, naknadno je došao i inspektor sa timom koji je obavio temeljit uviđaj. Izuzeli su oba kamena kojim je prozor razbijen i dio ograde koja je razvaljena sa stražnje strane džamije. Jedino ta strana nije pokrivena džamijskim video nadzorom ali postoji video nadzor na nekoliko okolnih objekata” , rekao je mujezin Osmanović, kako prenosi web portal Islamske zajednice u BiH.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić osudio je, u saopštenju za javnost, razbijanje prozora na Atik džamiji rekavši da nema potrebe za napadima ni na koga, pa ni na vjerske objekte, te da u “semberskoj ravnici ima mjesta za sve koji je vole”.

“Upućujem pitanje svim sugrađanima, da li želimo da živimo u lokalnoj zajednici u kojoj zajedno radimo i trudimo se da život svima bude bolji, ili želimo neprijateljstvo, nepovjerenje i nestabilnost, koji nikom dobra nisu donijeli”, istakao je Mićić u saopštenju.

Atik (Stara) džamija je najstarija džamija u Bijeljini, sagrađena između 1520. i 1566. godine. S obzirom da se spominje u pisanim izvorima tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu je i nazvana kao Carska džamija.

Atik džamija srušena je 13. marta 1993. godine, a materijal je u cijelosti odnesen sa prostora džamijske cjeline. Obnova džamije je započela 2002. godine a obnovljena Atik džamija otvorena je 16. augusta 2014. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku 2003. godine da se Mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Atik (Stara džamija ili Sultan Sulejmanova) džamije sa haremom i turbetom u Bijeljini, proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Napadi na Atik džamiju u Bijeljini bilježeni su i ranije.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je1. februara 2014. godine zaprimilo prijavu o napadu na Sultan Sulejmanovu Atik džamiju u Bijeljini kada su provaljena ulazna vrata, razbijeno nekoliko prozora, a dio inventara je uništen ili razbacan. 

​Prilikom molitve 30. jula 2012. godine u Atik džamiju je upala grupa huligana, prekinuli su molitvu, te su psovali "tursku majku" i vrijeđali vjernike. Policija je kasnije uhapsila izgrednike, od kojih su četvorica bila iz Beograda i jedan maloljetnik iz Bijeljine. Protiv njih su podnijete krivične prijave.

XS
SM
MD
LG