Dostupni linkovi

Izložba o iskustvima autovanja LGBTI osoba u Sarajevu


Otvaranje izložbe ''(Iz) van ormara' u Sarajevu, 11. oktobar
Otvaranje izložbe ''(Iz) van ormara' u Sarajevu, 11. oktobar

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu 11. oktobra otvorena je izložba ''(iz) van ormara'', kojom je predstavljena kolekcija priča o iskustvima autovanja LGBTI osoba iz Bosne i Hercegovine, te predmeti koje one vežu za ovaj čin.

Izložbu, koja će biti otvorena do 17. oktobra, organizuje Sarajevski otvoreni centar (SOC), a kako je navedeno u saopštenju za javnost, ovaj datum je odabran kako bi se obilježio Coming Out Day ili dan "izlaska iz ormara".

Nevidljiva ljubav Sanje i Anđele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Coming Out ili izlazak iz ormara, proces je otkrivanja rodnog identiteta i/ili seksualne orijentacije sebi i okolini.

"Inspiraciju za izložbu pronašli smo u našim životima, iskustvima i identitetima koji se ne uklapaju u očekivanja društva u kojem živimo, te na ovaj dan koji želimo pružiti podršku svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama u procesu izlaska iz ormara", kazala je Amina Imamović iz Sarajevskog otvorenog centra.

Za LGBTI osobe autovanje nije jednostavno i ne završava se nikada, napominju u saopštenu.

"Svako autovanje je emotivno iskustvo, koje podrazumijeva mnogo energije, snage i rizika da će se odnos sa ljudima koje volite prekinuti, ili da će vaš život, sigurnost ili najbliže osobe biti ugroženi/e, i zbog toga, svako autovanje nosi svoju priču koja ostaje u sjećanju LGBTI osoba", saopšteno je.

Na izložbi (iz) van ormara mogu se pročitati priče LGBTI osoba i vidjeti njihove predmete koji će ih zauvijek podsjećati na njihovo autovanje mami, tati, prijateljici, kolegi sposla ili nekoj drugoj njima bitnoj osobi.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać', održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba održana je bez incidenata. Dan ranije i na isti dan kad i Povorka u Sarajevu su održana dva skupa u znak prostesta protiv Povorke ponosa.

Prvi skup održan je pod nazivom "Dan tradicionalne porodice", dok su se na dan Povorke u Sarajevu okupili pod motom "Vjera, narod, država".

Druga bh. Povorka ponosa održana je 23. avgusta 2020. godine u Sarajevu on-line zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Aktivisti druge bh. povorke ponosa pručili su: "Mi postojimo i živimo u ovoj državi i zahtijevamo zakone, zaštitu i sigurnost".

XS
SM
MD
LG