Dostupni linkovi

Ponovo uhapšen Atambajev, uveden policijski čas u Biškeku


Almazbek Atambajev 9. oktobra u Biškeku
Almazbek Atambajev 9. oktobra u Biškeku

Kirgiske snage bezbjednosti privele su u subotu, 10. oktobra, bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva, zabranile skupove i uvele policijski čas u glavnom gradu Biškeku, javlja agencija Rojters.

Odluka o uvođenju policijskog časa od 21 uveče do pet ujutru doneta je pošto je predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov dan ranije proglasio vanredno stanje u gradu do 21. oktobra.

Ženbekov je takođe naredio vojsci da razmesti vojnike u gradu radi sprovođenja mere.

Državni odbor za nacionalnu sigurnost objavio je da je Atambajev uhapšen zbog sumnje da je organizovao masovne nerede zajedno sa jednim od njegovih tjelohranitelja i još jednim saučesnikom.

Odbor je "identifikovao i uhapsio druge saučesnike ovog zločina", navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Frans pres (AFP).

Hapšenje je potvrdila i Atambajeva glasnogovornica Kunduz Joldubajeva, koja je telefonskim putem rekla agenciji AFP da su "specijalne snage upale u (Atambajev) kompleks" izvan Biškeka.

"Uhapsili su bivšeg predsjednika", rekla je Joldubajeva.

Pristalice Atambajeva ranije su osigurali njegovo puštanje iz zatvora u kojem je služio dugotrajnu kaznu zbog optužbi za korupciju.

Aktuelni predsjednik Kirgistana Soronbaji Dženbekov učvrstio je svoju vlast nakon što je smijenio bezbjednosne zvaničnike i ponovo pritvorio Atambajeva, samo nekoliko dana nakon što je napustio zatvor, napominje Rojters.

Parlament se u međuvremenu bori da sakupi kvorum za glasanje u novoj vladi i okonča vakuum moći u ovoj centralnoazijskoj državi, koju su zahvatili nemiri od izbora 4. oktobra.

Kontrolni punktovi vojske postavljeni su preko noći oko glavnog grada Biškeka, a oklopni transporteri primjećeni su u gradu nakon što je Džnjenbekov naredio trupama da se rasporede i ponovo uspostave red usred rasplamsavanja nasilja.

Dženbekov je otpustio najviše zvaničnike Savjeta bezbjednosti koji su ili podržali njegove protivnike ili nisu uspjeli da intervenišu kada je opozicija u utorak najavila preuzimanje vlasti.

Služba državne bezbjednosti saopštila je da je Atambajeva privela pod optužbom za izazivanje nemira. Bivši predsjednik je bivši pokrovitelj Dženbekova, a sada njegov glavni neprijatelj.

Kirgistan su zahvatili nemiri izazvani navodima o kupovini glasova i nepravilnostima na izborima koji su donijeli pobjedu provladinim strankama, a koje opozicione stranke odbijaju prihvatiti. Hiljade demonstranata izašlo je na ulice, a pristalice opozicije zauzeli su vladine zgrade 5. oktobra.

XS
SM
MD
LG