Dostupni linkovi

Evropa po prvi put zabilježila 100.000 dnevnih slučajeva korona virusa


Evropa je u četvrtak prvi put premašila 100.000 novih slučajeva zaraženih korona virusom, nakon što zemlje poput Rusije i Velike Britanije zabilježile poraste pet dana za redom.

Slučajevi u cijeloj Evropi neprestano su rasli tokom protekle sedmice, čak i kad su nove infekcije u najteže pogođenim zemljama poput Indije i Brazila pokazale znakove usporavanja.

Epicentar izbijanja epidemije u evropskoj regiji preselio se u Veliku Britaniju, Rusiju, Španiju i Francusku koje su prijavile najmanje preko 10.000 slučajeva u posljednja tri dana.

Pratite:

Rusija je u petak izvijestila o svojim najvišim dnevnim slučajevima korona virusa ikad od posljednjeg rekorda u maju, što je navelo moskovske vlasti da razmišljaju o zatvaranju barova i noćnih klubova.

Velika Britanija zabilježila je u četvrtak više od 17.000 slučajeva, a ministar zdravlja Matt Matt Hancock upozorio je da je Britanija u "pogubnom trenutku".

Mnogi dijelovi sjeverne Engleske, Walesa i Škotske uveli su oštrija ograničenja u društvenoj interakciji kako bi pokušali suzbiti rastuće širenje bolesti.

Britanija bilježi alarmantnu stopu smrtnosti od sedam posto što je među najvećim stopama u svijetu. Više od šest osoba od svakih 10.000 umrlo je od virusa u ovoj zemlji.

Stopa smrtnosti u zemlji oštro je u suprotnosti sa Sjedinjenim Državama, koja ima stopu od 2,8 posto iako su Sjedinjene Države zabilježile više od četiri puta od ukupnog broja smrtnih slučajeva zbog virusa u odnosu na Britaniju.

Evropa trenutno bilježi preko 16 posto ukupnih slučajeva korona virusa i gotovo 22 posto smrtnih slučajeva širom svijeta.

U četvrtak, kada su dnevno prijavljeni slučajevi prešli granicu od 100.000, Istočna Evropa bila je najteže pogođena regija s preko 33.600 prijavljenih slučajeva dnevno.

Među deset zemalja u regiji, uključujući Ukrajinu, Rusiju i Češku, osam je zabilježilo rekordno povećanje broja slučajeva tokom protekle sedmice.

U sjevernoj Evropi Britanija je bila jedina zemlja s ogromnim brojem slučajeva. Nove zaraze u zemlji porasle su više od 2,5 puta od početka oktobra, ne dajući znakove usporavanja.

Italija je u južnoj regiji Evrope zabilježila preko 4.000 slučajeva prvi put od aprila kada je zemlju snažno pogodio virus. Dnevni broj slučajeva u zemlji neprekidno raste već tri mjeseca.

Zemlja ima drugi najveći broj preminulih na kontinentu, a od izbijanja epidemije u februaru 36.083 osoba je preminulo.

Španska vlada pozvala se u petak na vanredno stanje kako bi nametnula djelomično zaključavanje Madrida. Sa 850 infekcija COVID-19 na 100.000 ljudi, područje Madrida ima najveću stopu zaraze u Evropi.

U trci za lekom i vakcinom protiv COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

U zapadnoj Evropi, Francuska je dva dana zaredom zabilježila nove dnevne infekcije COVID-19 iznad rekordnih 18.000, pri čemu su bolnice prešle u hitni režim, a najveći gradovi zatvorili razne objekte kako bi umanjili dalje širenje virusa.

I Belgija je uvela strožu kontrolu okupljanja nakon što su se u zemlji povećale nove infekcije. Novi slučajevi korona virusa porasli su više od 2,6 puta od početka oktobra. COVID-19 već je odnio više od 10.000 života u zemlji koja ima 11 miliona ljudi.

U Evropi su dnevni slučajevi u prosjeku iznosili oko 78.000 slučajeva od početka oktobra, u poređenju sa prosječno 47.500 slučajeva u septembru.

XS
SM
MD
LG