Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Podignuta otpužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja droge


Optuženi su u više navrata opojnu drogu prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnog motornog vozila, te je krijumčarili iz BiH i dalje prema zemljama EU

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za organizovani kriminal i međunarodno krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana "skank", saopšteno je u srijedu iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu krijumčarili velike količine opojne droge marihuana "skank", te dalje prosljeđivali prema teritoriji Hrvatske i Evropske unije.

Kako je navedeno u saopštenju, optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u periodu od 2018. do 30.01.2019. godine, organizovali i realizovali više kamionskih transporta opojne droge marihuana "skank", čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu u BiH dostiže iznos od najmanje 1000 eura po jednom kilogramu.

Optuženi su u više navrata, predhodno nabavljenu opojnu drogu u velikim količinama, za ugovorene novčane iznose, u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnog motornog vozila, te tako sakrivenu drogu krijumčarili iz BiH i dalje prema zemljama EU.

"Krijumčarenu drogu su sakrivali na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nakon čega su dogovarali njenu dalju prodaju, isporuku i preuzimanje", navedeno je saopštenju.

Krijumčarena opojna droga je u dva navrata u ukupnoj količini od oko 761 kg otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinilaca, što predstavlja jednu od najvećih zaplijena opojnih droga u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG