Dostupni linkovi

Tegeltija: Varhelyi opredijeljen da BiH do ljeta 2021. dobije kandidatski status


Pres-konferencija Zorana Tegeltije i Olivera Varhelyija, Sarajevo, 9. oktobar
Pres-konferencija Zorana Tegeltije i Olivera Varhelyija, Sarajevo, 9. oktobar

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas (9. oktobar) u Sarajevu s komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem (Varhelji) koji se nalazi u posjeti BiH.

Teme sastanka su bile Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU, kao i Ekonomsko-investicioni plan Komisije za Zapadni Balkan.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je bilo riječi o omogućavanju BiH da se uključi u sistem zajedničkih javnih nabavki, uključivanju BiH u zelene koridore roba, "kao i makro finansijska pomoć koja je odobrena BiH od 250 miliona eura".

"Ono što je nama važno da je u izvještaju, koji je predstavljen u Briselu, stoji jasna poruka da je Zapadni Balkan ponovo na agendi Evropske unije. Izjava komesara Varhelyija da je Evropskoj komisiji Zapadni Balkan važan prioritet, ohrabrila nas je i dala nadu da će se proces proširenja Evropske unije nastaviti, imajući u vidu da građani BiH žele taj put", rekao je Tegeltija na pres-konferenciji koja je održana nakon sastanka.

Osvrćući se na Izvještaju o napretku BiH ka EU za 2020. godinu, Tegeltija je naglasio da u tom periodu nije bilo formirano Vijeće ministara BiH, te da je to bilo vrijeme kad se nisu provodile reforme.

"Javnost mora da zna da smo posljednjih pet do šest mjeseci riješili 12 godina staro pitanje izbora u Mostaru, da smo nakon 12 godina uspjeli da utvrdimo metodologiju za izradu programa integrisanja EU, da je više od dvije godine bio blokiran proces usvajanja Strategije reforme javne uprave ili, recimo, Strategije za procesuiranje ratnih zločina", izjavio je Tegeltija.

Najlošije je ocijenjena oblast vladavine prava, podsjetio je Tegeltija, i naveo kako se, prije svega, misli na Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba i interesa i Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

"Siguran sam da će BiH nastaviti sa ispunjavanjem svojih obaveza i ono što je danas potvrđeno još jedanput u razgovoru sa komesarom, je njegova opredijeljenost da do ljeta 2021. godine Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status", izjavio je Tegeltija.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi se nakon sastanka također obratio medijima te, pored ostalog, objasnio značaj ekonomsko-investicijskog plana EU za Zapadni Balkan.

Naveo je kako je jedan od prvih koraka rada Komisije za proširenje bila razrada nove metodologije proširenja, a da će se u narednom periodu raditi na ubrzanom oporavku od pandemije, kao i "smanjenju nejednakosti u stepenu razvoja između zemalja Balkana i Evropske unije".

On je rekao da je danas predstavljen "treći i konačni element iz nove revidirane strategije proširenja za Zapadni Balkan", a riječ je o novom ekonomsko-investicijskom planu.

Naglasio je kako je to velika šansa za sve zemlje Zapadnog Balkana, pa samim tim i Bosnu i Hercegovinu.

"To je značajna injekcija sa sredstvima većim od devet milijardi eura za grantove i više od 20 milijardi eura kroz garancije. Ova ukupna suma predstavlja jednu trećinu ukupno BDP-a svih zemalja Zapadnog Balkana", objasnio je Varhelyi.

Rekao je kako se u "ovim kriznim vremenima" tokom pandemije vidjelo "da je moguće da region radi i sarađuje" uz uspostavljene "zelene koridore", čime je "osigurana, ne samo pomoć i podrška, već se i sama privreda održala živom".

"Tako da se ovaj plan temelji na konceptu regionalnog ekonomskog područja, jednog funkcionalnog 'Mini Šengena', kako se naziva često u medijima, a čija osnovna ideja podrazumijeva slobodan protok roba, kapitala, ljudi i usluga, omogućujući cijelom regionu da bude funkcionalan ekonomski prostor i, samim tim, atraktivniji za investitore", naglasio je Varhelyi.

Susret Zorana Telegije i Olivera Varhelyija sa Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.
Susret Zorana Telegije i Olivera Varhelyija sa Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Tegeltija i Varhelyi razgovarali su i s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem, Federacije BiH, i Radovanom Viškovićem, Republika Srpska, te gradonačelnikom Brčko distrikta BiH, Sinišom Milićem.

Varhelyi je prethodno boravio u posjeti Beogradu i Prištini gdje je predstavio ekonomsko-investicioni plan i nove godišnje izvještaje o napretku u procesu eurointegracija.

Istovremeno, u današnjoj radnoj posjeti Briselu borave predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i Željko Komšić.

Oni imaju sastanke sa predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom (Šarl Mišel) u zgradi Evropskog vijeća, te sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom (Pol Rendžel) u zgradi Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG