Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH u Briselu, Džaferović se sastao sa Tuskom


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave 9. oktobra (petak) u radnoj posjeti Briselu (Bruxelles).

Predsjedavajući Džaferović sastao se u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je informisao predsjednika EPP-a Tuska o aktuelnom stanju u BiH, kao i planovima i ciljevima za naredni period.

On je Tusku iskazao zahvalnost za podršku i pomoć koju, 'kao predsjednik najjače stranačke grupacije u EU', kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u saopštenju, posebna pažnja je posvećena pitanju dobivanja kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, kao idućem koraku te zemlje na evropskom putu.

Donald Tusk je, kako se navodi u saopštenju iz Predsjedništva BiH, rekao da će kao prijatelj Bosne i Hercegovine, uvijek biti na raspolaganju kada je u pitanju potpora evropskom putu BiH.

Džaferović, Dodik i Komšić će se susresti u petak sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Pol (Paul) Rangelom u zgradi Evropskog parlamenta.

Tokom radne posjete institucijama Evropske unije u Briselu, članovi Predsjedništva BiH sastaće se i sa predsjednikom Vijeća Evropske unije (EU) Šarl Mišelom (Charlesom Michel) u zgradi Evropskog vijeća, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pred polazak u radnu posjetu Predsjedništva BiH u Brisel izjavio je kako je u BiH "u proteklih pet, šest mjeseci napravljen izvjestan napredak, i mi želimo da održimo taj tempo ispunjavanja obaveza kada je u pitanju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije".

Ovo je druga posjeta Predsjedništva BiH Briselu u proteklih deset dana. Posljednja posjeta dogodila se 30. septembra.

Evropska komisija je 6. oktobra predstavila Izvještaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji.

U izveštaju o napretku za BiH u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG