Dostupni linkovi

Visoki palestinski zvaničnik Erekat zaražen korona virusom


Saeb Erekat
Saeb Erekat

Generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat testiran je pozitivno na korona virus.

On je u izolaciji u svojoj kući u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali i otkazao je sve sastanke dok se ne oporavi, a ima blage simptome, uključujući temperaturu, sapšteno je u četvrtak uveče, 8. oktobra.

Jedan od glavnih arhitekata privremenog mirovnog Sporazuma iz Osla 1993. godine, koji su potpisali Izrael i PLO, Erekat je bio vodeći palestinski pregovarač od 1995. godine i predvodio je mnogobrojne runde mirovnih pregovora s Izraelom više od dve decenije, a i dalje igra centralnu ulogu u palestinskoj politici.

Smatra se da je Erekat pod visokim rizikom od komplikacija koje može da prouzrokuje novi virus, jer je imao blagi srčani udar 2012. godine, a pet godina kasnije transplantirana su mu pluća pošto je godinama patio od pulmonarne fibroze, navode izraelski mediji.

Erekat se sreo sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom pre četiri dana na sastanku Izvršnog komiteta PLO.

Svi zvaničnici koji su prisustovovali sastanku su testirani i negativni su, rekao je Erekat.

Prošle nedelje je Hamas objavio da je zamenik političkog vođe organizacije Saleh al Aruri pozitivan na korona virus.

On je prethodno bio u Istanbulu gde je razgovarao sa visokim zvaničnicima rivalskog Abasovog Fataha.

Hamas do sada nije objavio u kakvom je stanju Aruri niti je Fatah rekao da li je iko od članova delegacije zaražen.

Na Zapadnoj obali prijavljeno je 5.994 aktivnih slučajeva zaraze i 395 umrlih, a u pojasu Gaze je 1.606 aktivnih slučajeva, a 23 ljudi je umrlo.

XS
SM
MD
LG