Dostupni linkovi

Vučić: Prihvatio sam kritike Evropske unije


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u Beogradu, 8 oktobra 2020.

U izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku Srbije ima posebnih kritika na moj račun, ja sam spreman za to da odgovaram građanima Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem(Varhelyi) u Beogradu.

"Ja sam prihvatio svu krivicu i rekao da sam odgovoran i spreman da snosim svaku vrstu posledice", rekao je Vučić.

Varhelji je u Beograd došao da predstavi investicioni plan za Zapadni Balkan i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2020.godinu.

Vučić je naveo da je saglasan sa većinom stvari koje su iznete u izveštaju, samo što "neke postupke drugačije ocenjuju".

Vučić je nabrajao kritike iz Evropske unije, koje su, između ostalog, bile usmerene na to što je on "koristio funkciju predsednika države, čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio".

"Moja krivica je zbog toga što sam predlagao stroži policijski čas tokom COVID-a, zbog upotrebe sile, zbog intenzivnih odnosa sa Rusijom i Kinom, zbog toga što smo kupili ’Pancir’…ne moraju da se muče da pišu, ja to unapred sve prihvatim…A sad ću da se potrudim da nabavim još bespilotnih letelica, iz još jedne problematične zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Vučić smatra i da je sve što je napisano o spoljnoj politici "veoma pohvalno za Srbiju i da precizno govori kako se ponaša jedna suverena i nezavisna zemlja".

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će nova "jasno proevropska Vlada" moći da ispuni svoje ciljeve, ali da to "neće značiti ukidanje prava da mislimo svojom glavom, da iskažemo svoje stavove".

"I za to sam kritikovan, što sam mislio da imam pravo da kažem šta mislim oko situacije sa korona virusom, sad sam shvatio da to nije baš poželjno", izjavio je Vučić.

Dodao je da je Srbija spremna za brojne reforme i da ubrza svoj evropski kurs.

"Ono što od vas tražimo, gospodine Varhelji, da Evropska unija dobro prati šta Srbija radi, posebno u tom stručnom delu i u oblasti vladavine prava. Mi nemamo problem sa tim. Voleli bismo možda malo manje levičarske politike, sa zaključcima koji nisu baš uvek sasvim istiniti",rekao je Vučić.

Kako je rekao, na ekonomskom polju "nisu imali mnogo stvari da kažu" jer je Srbija, kako je naveo Vučić, bolja "od svih njihovih zemalja".

Govoreći o investicionom planu za Zapadni Balkan, Vučić je naglasio da će evropski poreski obaveznici uložiti veliki novac u region i zahvalio se na tome.

Varhelji: Vlada da podrži sprovođenje reformi

„Mi ohrabrujemo Vladu koja će vrlo uskoro biti formirana i koja će imati veliku većinu u parlamentu da podrži hitno sprovođenje reformi, jer reforme moraju ići paralelno sa investicijama“, istakao je evropski komesar Oliver Varhelji nakon sastanka sa Vučićem.

Dodao je da EU pridaje veliku važnost vladavini prava i da će, nakon formiranja Vlade Srbije otpočeti saradnju, kako bi se nova poglavlja u pregovorima otvorila ove godine.

Predstavljajući investicioni plan, Varhelji je dodao da region Zapadnog Balkana samo kao celina može da raste i da su potrebne veze među svim prestonicama.

Investicioni paket će, prema rečima Varheljija, pomoći regionu da se oporavi i "izađe kao pobednik iz pandemije".

„Nije bilo lako do sada, pandemija još nije gotova i predstavljala je veliki izazov i ovde u Srbiji, Vlada je bilo vrlo fokusirana na borbu protiv epidemije. Mislim da je došao trenutak da se fokusiramo na dugoročni privredni oporavak“, istakao je Varhelji.

Naglasio je da je 9 milijardi evra bespovratna pomoć za region, i da se EU fokusirala na projekte koji će obezbediti nova radna mesta, privredni rast i klimu za privlačenje stranih investicija.

Dodao je da je prepreka investicijama „nedostatak infrastrukture koji dovodi do toga da nema trgovinskih ruta“.

„Potrebna nam je železnica, putevi, širokopojasni internet, zelena ekonomija koja manje zagađuje okolinu“, istakao je Varhelji.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, Varhelji je istakao da ima napretka, kao i da smatra da pod vođstvom evropskog izaslanika za pregovore Miroslava Lajčaka može doći do rezultata.

„A kada je reč o sporazumu (Srbije i Kosova) iz Vašingtona, ako uporedite ključne elemente i sadržaj, videćete dosta preklapanja između investicionog plana EU i sporazuma u Vašingtonu. Nisam mislio da EU može sama da reši ovo pitanje, potrebna nam je saradnja naših američkih partnera. Potrebna nam je sinergija“, naglasio je Varhelji.

Kako se navodi u nacrtu investicionog plana, Evropska komisija namerava da u narednoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira do 20 milijardi evra. U nacrtu dokumenta se naglašava da će prioritet biti bolje povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana - unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG