Dostupni linkovi

Kohabitacija za rješavanje teških pitanja u Crnoj Gori


Crna Gora u kohabitaciji: Đukanović predlaže Krivokapića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Crna Gora u kohabitaciji: Đukanović predlaže Krivokapića

“Sastanak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa liderima trojne koalicije predstavlja ohrabrenje i uliva povjerenje", ocijenio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) analitičar Boris Raonić iz Građanske alijanse navodeći da je bio zabrinut kako će izgledatii kohabitacija između nosilaca institucija u Crnoj Gori.

"To ukazuje da je Crna Gora možda i dostigla nivo demokratske zrelosti, kada ćemo moći reći da smo iza sebe ostavili krupne riječi i radikalnu retoriku iz prethodnih godina, decenija i početi se ponašati kao u bilo kojoj evropskoj zemlji”, podvlači Raonić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prihvatio je inicijativu nove trojne vladajuće koalicije da za mandatara za sastav nove Vlade predloži Zdravka Krivokapića. A Krivokapić je najavio da će predlog nove Vlade biti spreman do 8. novembra.

To je epilog prvog konsultativnog sastanka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa liderima parlamentarne većine Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, 8. oktobar 2020.
Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, 8. oktobar 2020.

“Cijeneći njihove napore za brzo formiranje novih organa vlasti, konstituisanje parlamenta, izbor predsjednika (Skupštine) i dogovor o određivanju kandidata za mandatara, predlog ću uputiti u najkraćem roku Skupštini Crne Gore koja će dalje u skladu sa poslovnikom nastaviti sa procedurom izbora Vlade u Ustavnom roku”, rekao je Đukanović nakon sastanka naglasivši da cijeni prve korake predstavnika tri koalicije pobjedničke većine.

“Odajem priznanje pobjedničkoj većini na postizanju Sporazuma, odmah nakon izbora, kojim se potvrđuje strateški kurs Crne Gore i garantuje odgovoran odnos prema međunarodnim obavezama, polazeći od činjenice da je naša zemlja članica NATO i zemlja kandidat u pregovaračkom procesu sa Evropskom Unijom sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima”, rekao je Đukanović.

“Između predsjednika države i predsjednika Vlade i Skupštine biće osjetljivih pitanja", komentariše Boris Raondić.

"Vrhovni savjet odbrane, imenovanje diplomatskih predstavnika i mnoga druga pitanja , gdje bi, bez civilizovane komunikacije i normalne kohabitacije, institucije bile blokirane. Tako da je ovo veliki iskorak ”, zaključuje sagovornik RSE.

On je naglasio da se izborni proces i tranzicija vlasti koja je u toku odvija na demokratski način, kao rezultat institucionalnog državnog okvira i “potvrda uspješnosti politike u prethodnom periodu”.

Sa Đukanovićevom ocjenom da društvo pokazuje zrelost i demokratski kapacitet a što državu svrstava u red evropskih demokratija, saglasan je i mandatar Zdravko Krivokapić koji je rekao da je ”ovo još jedan dan pobjede demokratije u Crnoj Gori i dokaz unapređenja političke kulture koju treba njegovati.

“Imali smo jedan vrlo otvoren, jasan i konkretan odgovor predsjednika Đukanovića koji je u skladu sa njegovim ustavnim ovlašćenjima. Mi želimo da krenemo sa mnogobrojnim reformama, jer to narod očekuje od nas. Nadam se da ćemo pregovorima (o formiranju Vlade), jer nemamo mnogo vremena, usaglasiti sve ono što je potreba i interes kako političkih partija tako i eksperata i brzo ponuditi predlog nove Vlade”, rekao je Krivokapić.

Navodeći da partije vlasti imaju obavezu da sagledaju čitav sistem državne uprave i da do 8. novembra dogovore podjelu ministarstava i institucija po dubini,Krivokapić je najavio da će uputiti poziv i manjinskim nacionalnim strankama.

„Ja ću danas uputiti poziv svim strankama nacionalnih manjina da učestvuju u sastavljanju nove Vlade i daju svoj doprinos, jer ovo nije posao koji treba da radi samo koalicija koja je pobijedila već svi zajedno. Najvažnije nam je da budućnost Crne Gore od ovog dana bude drugačija“, poručio je Krivokapić nakon konsultacija kod Đukanovića.

Sastanak kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanović, Aleksa Bečić je okarakterisao sadržajnim, korektnim i najavom uspješne kohabitacije u najboljem interesu Crne Gore i građana.

“Građani su sve rekli na izborima, zbog čega smo sada u obavezi da verifikujemo njihovu izbornu volju. Od svih konstituenata očekujem partnerski odnos koji odgovara ovom istorijskom momentu“, rekao je Bečić.

Za Dritana Abazovića je dan konsultacija o mandataru sa predsjednikom Crne Gore dokaz “da je crnogorsko društvo zrelije nego što smo mislili”.

“Nema potrebe za podizanjem tenzija, mislim da smo u jednom korektnom razgovoru potpuno objasnili političku scenu Crne Gore, a predsjednik Crne Gore je apsolutno prihvatio realnost. Ostaje teži posao mandataru da predloži svoj tim koji treba da se suoči sa velikim izazovima”, rekao je Abazović navodeći da su “dobili obećanje od predsjednika države da neće praviti opstrukcije”.

“Ne treba nam više svađe, treba nam jedna socijalna kohezija, mislim da građani tako treba da se ponašaju”, zaključio je Abazović.

Komentarišući najavu da će nova Vlada biti predložena do 8. novembra, politički analitičar Boris Raonić kaže da se radi o realnom roku, ukoliko su dosadašnji sastanci sa koalicionim kolegama ulili povjerenje.

“Ključno je da dobijemo kvalitetne kadrove na važnim mjestima u Vladi i da se ispoštuje zakonska procedura. Očekujem od mandatara da ispoštuje poruke iz kampanje i da zadrži prozapadni kurs”, kaže Raonić.

Dan prije konsultacija sa liderima tri stranke koje su kandidovale mandatara, predsjednik Đukanović je u Njemačkoj razgovarao sa njemačkim predsjednikom Frankom Valterom Šajnmajerom. Konstatujući da nije lako predati vlast poslije 30 godina, njemački predsjednik je odao priznanje Đukanoviću, ocijenivši da način na koji je to uradio, govori o velikom političkom iskustvu.

"U izbornoj noći zadužio si svoju zemlju, jer je priznanje dosta tijesnog izbornog rezultata pored lične vrline potvrdilo i demokratsku vjerodostojnost zemlje. Uloga predsjednika će ubuduće biti još teža, jer se s novom parlamentarnom većinom treba prvo okupiti oko evropskog kursa, a onda taj kurs održati dalje", kazao je Štajnmajer.

Đukanović je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Hajkom Masom. U saopštenju je rečeno da je Njemačka snažno zainteresovana za situaciju u Crnoj Gori, da priznaje rezultate izbora i naglašava važnost što skorijeg formiranja nove vlade, od koje Njemačka očekuje da dosljedno slijedi evropsku i euroatlantsku perspektivu, kao što je to bilo vidljivo kod stare vlade. Ministar Mas je kazao da je Crna Gora pokazala kako se može konstruktivno djelovati i na Zapadnom Balkanu, a što Evropska Unija poštuje, navedeno je u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, tri koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića, “Mir je naša nacija” Alekse Bečića i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića osvojile su natpolovičnu većinu od 41 mandata u Skupštini Crne Gore. Tokom konstituisanja parlamenta izabran je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i do sada je formirano više poslaničkih klubova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG