Dostupni linkovi

Đukanović prihvatio prijedlog nove većine za mandatara


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović uputiće danas, 8. oktobra prijedlog Skupštini da mandatar za sastav nove Vlade bude nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić.

Đukanović se danas sastao sa nosiocima izbornih lista koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo (Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović), koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu.

Đukanović je u obraćanju novinarima nakon konsultacija saopštio da od buduće vlade očekuje punu posvećenost u borbi sa zdravstvenom krizom i ekonomskim izazovima.

“Očekujem postizanje konsenzusa oko izbora ključnih pravosudnih funkcija, kako bi bio prevaziđen v.d. status”, rekao je Đukanović.

Budući mandatar Zdravko Krivokapić poručio je da će najkasnije do 8. novembra Skupštini Crne Gore ponuditi predlog nove Vlade i najavio da će strankama nacionalnih manjina uputiti poziv da učestvuju u sastavljanju vlade.

Aleksa Bečić, kako navodi, očekuje od svih konstituenata da pokažu partnerski i kolegijalni odnos, „koji odgovara ovom istorijskom momentu u kojem se nalazimo“.

„Građani su sve rekli na izborima 30. avgusta. Nova većina sada ima obavezu da verifikuje izbornu volju građana, jednako efikasno kako su to činili do sada“, kaže Bečić.

Abazović je poručio da je današnji dan dokaz da je crnogorsko društvo zrelije nego što se mislilo.

„Pokazali smo da Crna Gora, bez obzira na naše razlike, podjele i političke preferencije, na to što je tekla zla krv svih ovih godina, ipak može da iskorači. To je najbitnija poruka“, kaže Abazović, dodajući da sada dolazi teži dio posla jer mandatar treba da ponudi svoj tim koji treba da se suoči sa velikim izazovima.

„Dobili smo obećanje od Đukanovića da on neće praviti opstrukcije. Svađe nam ne trebaju već društvena kohezija“, zaključuje Abazović.

Đukanovićevih trideset godina vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:45:45 0:00
Direktan link

Prema Ustavu, mandatar saopštava u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade. O programu mandatara i predlogu za sastav vlade parlament odlučuje istovremeno.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora Đukanovićev DPS, koji je na vlasti u Crnoj Gori skoro trideset godina, na parlamentarnim izborima je osvojio 30 mandata. Na drugoj strani su Za budućnost Crne Gore sa 27, Mir je naša nacija Alekse Bečića 10 mjesta a Crno na bijelo na čelu sa Dritanom Abazovićem četiri.

Na izborima koji su održani 30. avgusta se prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma dogodila promjena vlasti. Ovi izbori su bili jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema 1990. godine i peti od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

XS
SM
MD
LG