Dostupni linkovi

Komšić: Strategija Srbije udar je na regionalni mir i stabilnost


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Navodi, da bi usvajanje tog dokumenta bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini,

Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima obavezu da odmah suspendira Strategiju, prije nego što bude kasno, podsjećajući da su u BiH još uvijek svježe rane od posljednje srbijanske agresije i genocida koji je počinjen.

"Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi", jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Povod za Komšićevu reakcije je tekst Strategije odbrane Srbije za 2020. godinu, dokument koji je juče (24. decembar) u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Između ostalog u njemu se navodi da je “čuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svetu od posebnog značaja za bezbednost i odbranu Republike Srbije”.

“Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastaviće da unapređuje specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, navodi se između ostalog u Strategiji.

Željko Komšić navodi da potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, među kojima je bila tadašnja Savezna Republiku Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obavezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije.

U propratnim pismima, koja su sastavnim dijelom Dejtonskom mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obavezala se na niz elemenata, koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u dijelu koji se tiče vojnog i odbrambenog aspekta, stav je Komšića.

"Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo, da stvari u BiH drugačije uredimo", pozvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju "bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje".

S obzirom da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskom mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susjednoj zemlji, Komšić je podsjetio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

"One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

XS
SM
MD
LG