Dostupni linkovi

Američka pjesnikinja Louise Gluck dobitnica Nobelove nagrade za književnost


Louise Gluck
Louise Gluck

Američka pjesnikinja Louise Gluck ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost za svoj “nepogrešivi poetski glas koji sa strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim”, objavila je u četvrtak Švedska akademija, prenosi Reuters.

Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju dodijeljene su ranije ove sedmice, a nagrada za mir bit će najavljena u petak.

Nagrade se dodjeljuju od 1901 godine za uspjehe u nauci, književnosti i naporima za postizanje mira u skladu sa oporukom Alfreda Nobela, pronalazača dinamita.

Kako Reuters podsjeća, Nobelova nagrada za književnost zadnjih par godina obilježena je kontroverzama. U 2019. Akademija je imenovala dva dobitnika nagrade, jer su godinu ranije odgodili dodjelu zbog skandala oko seksualnog napada u koji je bio uključen suprug jedne od članica Akademije.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodjeli piscu Peteru Handkeu dočekana je sa mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitektu ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine

A nagrada iz 2016. dodijeljena američkom kantautoru Bobu Dilanu ošto je podijelila mišljenja o tome da li popularni muzičar zaslužuje nagradu koja je tokom historije u velikom dijelu bila namjenjena piscima.

Zbog pandemije COVID-19 ovogodišnja dodjela nagrada ne održava se kao ranije u Stocholmu, već će nagrade biti dodjeljene tokom televizijskog prenosa.

XS
SM
MD
LG