Dostupni linkovi

Sarajevo: Jednomjesečni pritvor policajcima uhapšenim u akciji 'Dar 1'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sudija za prethodni postupak Opštinskog suda u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za 17 osumnjičenih policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), uhapšenih u akciji "Dar 1" zbog korupcije, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Amra Hodžić, portparolka Opštinskog suda.

Za jednog osumnjičenog, kako je rekla Hodžić, određena je mjera zabrane obavljanja i poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti, ili službenih dužnosti.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je od Opštinskog suda zatražilo jednomjesečni pritvor za 17 policijskih službenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti, dok je za jednog osumnjičenog predložen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva.

U policijskoj akciji na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zeničko-dobojskog kantona, u srijedu i četvrtak, 12. i 13. avgusta, uhapšeno je 18 policijskih službenika koji se terete za više stotina krivičnih djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi, te zloupotrebu položaja.

Akciju su sproveli policijski službenici MUP KS-a u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

XS
SM
MD
LG