Dostupni linkovi

Jermenski premijer optužio Tursku za teroristički napad na Nagorno-Karabah


Politika nastavka genocida nad Jermenima: Nikol Pašinjan
Politika nastavka genocida nad Jermenima: Nikol Pašinjan

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je 7. oktobra da se postupci Turske i Azerbejdžana mogu biti okarakterisani kao teroristički napad na region Nagorno-Karabah.

"Ono s čim se mi suočavamo jeste međunarodni teroristički napad Azerbejdžana i Turske. Za mene ne postoji sumnja da je to politika nastavka genocida nad Jermenima i ponovnog uspostavljanja turske imperije", naglasio je Pašinjan, prenosi agencija Rojters.

Borbe u Nagorno-Karabahu su najveća eskalacija nasilja u višedecenijskom sukobu oko regije, koja je međunarodno priznata kao azerbejdžanska teritorija, ali je pod kontrolom etničkih Jermena. Jermenske snage imaju kontrolu i nad sedam teritorija koje se nalaze do Nagorno-Karabaha.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Jermena za nezavisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Jermeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Jermeni napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni ubijeni tokom sukoba na teritoriji nekadašnjeg Osmanskog carstva u vrijeme Prvog svjetskog rata, ali odbacuje navode o broju žrtava i demantuje da je to bio genocid.

Krajem 19. i početkom 20. vijeka Jermeni su neprestano bili na meti progona u Osmanlijskom carstvu. Tokom 1915. godine ubijeno je oko 1,5 miliona Jermena, podsjeća agencija Rojters.

Mnoge države su priznale genocid, uključujući Njemačku, te Evropski parlament.

Ruska državna Duma je 1995. godine usvojila rezoluciju o osudi genocida nad Jermenima u periodu od 1915. do 1922. godine.

XS
SM
MD
LG