Dostupni linkovi

EU: Balkanski lideri da se uzdrže od izjava koje štete pomirenju


Portparol EU Peter Stano

Zvaničnici Evropske unije (EU) poručuju liderima u regionu da imaju odgovornost da doprinose promociji pomirenja i dobrosusedskih odnosa.

“Želeo bih da naglasim sledeće: svim predstavnicima zemalja koje teže da se pridruže EU, trebalo bi da im bude jasno da treba da ispune svoju obavezu negovanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje. To su vrednosti za koje se EU zalaže i napreduje”, poručio je portaprol EU, Peter Stano.

U proteklim danima su političari iz Srbije, u nekoliko navrata imali kontroverzne izjave oko Kosova. Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je 2. oktobra saopštenje pod nazivom „Ministar Vulin: Ono što date Šiptarima, ne možete zabraniti Srbima”.

Takođe je na jednoj lokalnoj televizijskoj stanici, ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić prošle nedelje upozorio one građane srbije koji otkrivaju lokacije masovnih grobnica kosovskih Albanaca u zemlji.

Evropska Unija, kako tvrdi Peter, Stano načelno ne komentariše izjave političara, ali je naglasio da su evropski zvaničnici primetili u nekoliko poslednjih dana ili sedmica, “razne izjave koje se dotiču pitanja pomirenja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje”.

“Politički lideri u svim ovim zemljama zaista bi trebalo da daju primer u izboru da zajednički rade, kako bi promovisali saradnju i klimu uzajamnog poverenja, poštovanja i razumevanja, a ne da preduzimaju korake ili daju izjave koje idu u suprotnom smeru”, poručio je Stano.

XS
SM
MD
LG