Dostupni linkovi

Rama pozvao Vučića da osudi Vulinovu izjavu u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama na regionalnom sastanku zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, 21. decembar 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama na regionalnom sastanku zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, 21. decembar 2019.

Premijer Albanije Edi Rama reagovao je na društvenoj mreži Tviter na saopštenje koje je Ministarstvo odbrane Srbije objavilo 2. oktobra pod nazivom „Ministar Vulin: Ono što date Šiptarima, ne možete zabraniti Srbima” ocenivši ga kao „očajnu predstavu mizernog razmišljanja“ koje bi trebalo osuditi.

Rama je u tvitu označio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naveo spomenuto saopštenje i zapitao se „da li je ovo stvarno ili je šala (internet meme, prim. aut.) kojom se ismejavaju isprani mozgovi i primitivan rečnik kojim se ceo naš region drži u mraku vekovima“.

Dodaje da bi želeo da je u pitanju šala i navodi da bi u suprotnom predsednik Srbije to trebalo „da osudi bez ikakve sumnje“.

U spomenutom saopštenju navedena je Vulinova izjava da je Rama "nastavio rad na stvaranju velike Albanije izjavom da će (albanska) luka Drač biti kosovska".

Ovo nije prvi put da je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin upotrebio termin „Šiptar“ u zvaničnom saopštenju javnosti.

U saopštenju od 10. avgusta 2020. upotrebljen je isti termin, kao i u maju 2019. kada je Vulin izjavio da je „za što hitnije i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima“, o čemu je pisao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmi Mustafa rekao je tada za RSE da razmišlja da tuži ministra Vulina zbog upotrebe ovog termina jer na taj način „omalovažavaju Albance i stavljaju ih u grupu drugorazrednih građana“.

Spomenuta tužba je kasnije podneta, kako je potvrđeno za RSE.

Ministar Vulin je tada rekao da ovu najavu tužbe protiv njega vidi kao „kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu".

Vulin nije jedini među zvaničnicima Vlade Srbije koji o Albancima govore na ovakav način. I direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić je u zvaničnom saopštenju, izdatom sredinom aprila 2019, Albance sa Kosova nazvao pogrdnim nazivom „Šiptari“.

Inače, prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu iz 2018. godine u slučaju protiv tabloida Informer, navodi se da se termin „Šiptar” smatra politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti.

Tužbu protiv ovog tabloida podnela je Anita Mitić, nekadašnja aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, zbog teksta „Fašisti napadaju“ u kom se, između ostalog, za članove te Inicijative upotrebljava izraz „soroševsko-šiptarski jurišnici“, a koristi se i termin kao što je „šiptarske vlasti“.

U obrazloženju presude Višeg suda u Beogradu, Sud je objasnio i sankcionisao upotrebu termina „Šiptar“ kao govor mržnje.

„Termin ’Šiptar’ se smatra politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji. Takođe, nazvati nekog Srbina ’Šiptarom’, prema stavu suda, isto je kao i označiti nekog ko se bori protiv nacionalnog interesa“, navodi se u obrazloženju presude, koje je objavljeno na sajtu Inicijative mladih za ljudska prava.

Apelacioni sud potvrdio je ovu prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu.

XS
SM
MD
LG