Dostupni linkovi

Poverenik: Mnogo žalbi novinara zbog uskraćivanja informacija o COVID-19


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je 2. oktobra da se novinari žale toj instituciji da im vlasti Srbije uskraćuju informacije o korona virusu.

Marinović je za N1 kazao da je svaka treća žalba koja je stigla povereniku u vezi sa korona virusom stigla je od predstavnika medija, a kako je naveo, najviše su se žalili na informisanje javnosti, "bilo da je reč o nepostupanju organa javne vlasti ili pak o njihovom odbijanju da novinarima dostave tražene informacije".

On je naveo da su te žalbe uglavnom osnovane i da se odnose na Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut, Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao i na pojedine bolnice i domove zdravlja.

Prema njegovim rečima, žalbe novinara uobičajeno čine sedam do deset odsto od ukupnog broja žalbi, dok je udeo medijskih poslenika u žalbama koje se odnose na situaciju u vezi sa pandemijom bolesti COVID-19 skoro četiri puta veći od tog proseka.

Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u prvih osam meseci ove godine izjavljene su 2.024 žalbe, što je na nivou iz 2018. godine kada je povereniku upućeno 3.340 žalbi.

Prošle godine izjavljene su 5.273 žalbe, što je bio skok od oko pedeset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

XS
SM
MD
LG