Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravstva FBiH: Najviše oboljeva radno sposobno stanovništvo


Medicinske sestre mjere temperaturu pacijentima koji ulaze u bolnicu u Sarajevu

Od korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) prema analizi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i dalje najviše oboljeva radno aktivno stanovništvo, dok osobe preko 65 godina čine 16 posto među oboljelim u septembru.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva analizirao je dobne skupine, te strukturu oboljevanja u septembru uzimajući u obzir da je bio početak školske godine, a sa namjerom da se sagleda kakav je udio predškolske i školske djece u ukupnom oboljevanju.

“On iznosi (predškolska i školska djeca) 6,3 posto i ovaj udio se nije promijenio u odnosu na prehodna izvještavanja”, rekao je u petak (2. oktobra) na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Sanjin Musa.

Prema podacima koji su stigli do 2. oktobra, dnevni prosjek u zadnjem sedmodnevnom razdoblju iznosi 130 slučajeva dnevno.

“Primjetimo da je zapravo ovaj broj niži. Sedmodnevna incidenca na sto hiljada stanovnika iznosi 40,9 slučajeva”, kazao je Musa.

Posmatrano po kantonima u zadnjih sedam dana, ponovo u tri kantona je zabilježena incidenca preko 50 slučajeva na sto hiljada stanovnika i to su Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10, mada incidenca pokazuje trend opadanja.

Među kantonima gdje je zabilježan blagi porast incidence jesu Posavski i Zaničko-dobojski kanton.

Epidemiolozi upozoravaju na način prenosa bolesti COVID-19 - kapljičnim putem, kontaktom i aerosolom.

“Dolazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera koje zapravo promoviramo intenzivno zadnjih sedam mjeseci, fizička distanca, nošenje maski, dezinfekcija ruku i što je važno, ograničiti kontakt u okruženjima gdje je prenos najvjerovatniji a to su zatvoreni, slabo ventilirani prostori”, dodao je Musa.

U Bosni i Hercgovini (BiH) je u protekla 24 sata zabilježeno najmanje 226 novih slučajeva zaraze korona virusom, a deset osoba je umrlo, saopšteno je u petak (2. oktobra) iz nadležnih entitetskih zdravstvenih institucija.

XS
SM
MD
LG