Dostupni linkovi

Vučić: Srbija posvećena kompromisnom rešenju za Kosovo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom obeležavanja 75. godišnjice Ujedinjenih nacija (UN), da je Srbija "u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova".

Vučić je u video obraćanju na sastanku Generalne skupštine UN rekao da su "jednostranim proglašenjem nezavisnosti privremene institucije u Prištini prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN", a da Srbija "odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe UN".

U govoru koji je objavljen na Instagram nalogu predsednika Srbije, Vučić je rekao da je "Srbija na kraju 20. veka bila suočena sa jednostranim akcijama koje su dovele u pitanje efikasnost multilateralizma, mehanizama međunarodne saradnje i međunarodno pravo".

Predsednik Srbije je rekao i da je "jednostrana odluka Prištine o proglašenju nezavisnosti ozbiljno dovela u pitanje bezbednost Srbije i celog regiona".

Vučić je rekao da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane.

"Srbija ostaje privržena principima i osnovama Povelje Ujedinjenih nacija koje danas podjednako važne kao u vreme kada je taj dokument nastao pre 75 godina", naveo je Vučić.

XS
SM
MD
LG