Dostupni linkovi

Skoro polovina stanovništva Argentine živi u siromaštvu


Finansijski distriht Buenos Airesa, 24. septembar 2020.
Finansijski distriht Buenos Airesa, 24. septembar 2020.

Gotovo polovina stanovništva Argentine živjelo je u siromaštvu u drugom kvartalu ove godine, jer je ekonomska kriza u toj zemlji dodatno produbljena pandemijom virusa korona, rezultati su istraživanja katoličkog Univerziteta Argentine (UCA).

Kako prenosi agencija Rojters, stopa siromaštva je porasla između 46 i 47 odsto do kraja juna nakon višemjesečne stroge blokade u sklopu suzbijanja širenja virusa korona.

Prema zvaničnim statističkim podacima agencije "Indek", koja prijavljuje informacije o siromaštvu svakih šest mjeseci, stopa siromaštva porasla je na 40,9 odsto u prvih šest mjeseci ove godine, što je značajan rast u odnosu na 35,5 odsto u odnosu na drugu polovinu prošle godine.

"Sve smo siromašniji, iako smo to bili i prošle godine, samo sada sa više razlike", rekao je istraživač sa UCA Agustin Salvija.

On je za rast stope siromaštva okrivio gubitak oko 3,5 miliona radnih mjesta tokom pandemije. Linija siromaštva je na oko 193 dolara mjesečno ili 14.5718 pezosa.

Privreda Argentine smanjena je za rekordnih 19,1 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine.

U Argentini je od početka pandemije registrovano 736.609 osoba pozitivnih na korona virus, dok je 16. 519 ljudi preminulo do 30. septembra.

XS
SM
MD
LG