Dostupni linkovi

Holandija uvodi jače restrikcije zbog porasta broja zaraženih


Amsterdam
Amsterdam

Holandske vlasti objavile su 28. septembra niz novih zabrana radi usporavanja drugog talasa virusa korona, uključujući ranije zatvaranje barova i restorana te putovanja između većih gradova.

Nove mjere, koje obuhvataju i širu upotrebu maski u javnosti u Amsterdamu i drugim većim gradovima, donijete su nakon što je broj zaraćenih premašio najveći zabilježen u aprilu.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su koraci neizbježni usljed brzine širenja virusa.

"Prirodno je da će ove mjere imati negativne posljedice po privredu, ali omogućavati virusu dalje širenje imalo bi daleko veće, uključujući i ekonomiju"; naglasio je Rute.

Firmama su date instrukcije da se pojača rad od kuće sem u slučaju kada je to neophodno. Barovi i restorani moraju biti zatvoreni do 22 časa.

Ljudi moraju da izbjegavaju odlaske, sem u slučaju krajnje nužde, između Amsterdama, Roterdama i Haga. Prodavci će imati pravo da odbijaju pružanje uslugama kupcima koji ne nose maske.

Nacionalni Institut za zdravlje (RIVM) 28. septembra je objavio da je registrovano novih 2.914 slučajeva, što je nešto manje od rekordnih 2.995 prijavljenih dan ranije.

U Holandiji je do 28. septembra registrovano 115.611 osoba sa korona virusom od početka pandemije, a 6.415 osoba je preminulo.

* Pratite BLOG RSE o pandemiji COVID-19

XS
SM
MD
LG