Dostupni linkovi

SAD bi mogle zatvoriti svoju ambasadu u Bagdadu zbog napada


Zgrada američke ambasade u Bagdadu
Zgrada američke ambasade u Bagdadu

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla bi zatvoriti ambasadu SAD-a u Iraku ako vlada ne poduzme korake kako bi je zaštitila od napada oružanih snaga koje podržava Iran.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopštio je planove o povlačenju premijeru Mustafi al-Kadhimiju tokom razgovora 26. septembra, javljaju novinske agencije. Zvanično saopštenje još uvijek nije objavljeno.

Sjedinjene Države optužile su snage koje podržava Iran za lansiranje raketa na ambasadu, te su zatražili da ih Kadhimi napadne.

Ambasada u Bagdadu, koja se nalazi u jako zagrađenoj zoni, prerasla je u jednu od najvećih američkih diplomatskih ispostava.

Nije jasno da li će Washington preinačiti svoju odluku ako vlada Mustafe al-Kadhimija pojača svoje napore da zaštiti diplomatsko i vojno osoblje.

Američka vojska predvodi koaliciju koja se od 2014. godine iz sjedišta u Bagdadu bori protiv takozvane Islamske države.

Demonstranti koje podržava Iran upali su u američku ambasadu u Bagdadu uoči Nove godine nakon zračnih napada koalicije na ciljeve militanata u Iraku par dana ranije.

Sjedinjene Države optužile su iračke snage sigurnosti da su demonstrantima dozvolile da prođu sigurnosne kontrolne punktove.

XS
SM
MD
LG