Dostupni linkovi

Turska sprema drugu optužnicu protiv šest osumnjičenih za ubistvo Kašogija


Turski tužiocu spremili su drugu optužnicu u vezi sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine u konzulatu u Istanbulu, imenujući šest saudijskih državljana kao optužene, objavio je u ponedeljak CNN Turk i drugi mediji, prenosi Reuters.

Kašogi, kolumnista američkog Washington Posta, kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu 02. oktobra 2018. godine gdje je otišao po dokumente za vjenčanje. Turski zvaničnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz zgrade. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Dvadeset državljana Saudijske Arabije već se nalazi na suđenju u Istanbulu za Kašogijevo ubistvo. Kako javlja CNN Turk optužnica protiv šest osumnjičenih, uključujući dva radnika konzulata, poslana je sudu kako bi bila kombinovana sa glavnim slučajem.

Dvojica osumnjičenih suočavaju se sa kaznama doživotnog zatvora zbog ubistva sa predumišljanjem, a četvorica koja su u Istanbul stigli između 10. i 11. oktobra 2018. optuženi su za uništavanje prikrivanje ili neovlašteno miješanje u dokaze, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sud u Saudijskoj Arabiji je početkom septembra ove godine donio konačne presude izrečene su za osam osoba u slučaju ubijenog novinara. Suđenje je bilo kritizirano jer niko za koga se sumnja da je naredio ubistvo nije proglašen krivim.

Sud je petoro optuženih osudi na kazne od 20 godina zatvora u slučaju ubistva, a tri osobe su kažnjene na zatvor u trajanju između sedam i deset godina.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

XS
SM
MD
LG