Dostupni linkovi

Saudijska Arabija osudila osam optuženih u slučaju ubistva Kašogija


Džamal Kašogi, arhivska fotografija
Džamal Kašogi, arhivska fotografija

Konačne presude izrečene su za osam osoba u slučaju ubijenog kolumniste Washington Posta Džamala Kašogija, javila je državna TV Saudijske Arabije. Suđenje je bilo kritizirano jer niko za koga se sumnja da je naredio ubistvo nije proglašen krivim, prenosi agencija Associated Press (AP).

Sud je petoro optuženih osudi na kazne od 20 godina zatvora u slučaju ubistva, a tri osobe su kažnjene na zatvor u trajanju između sedam i deset godina.

Novinar The Washington Posta Kašogi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u oktobru 2018. U konzulat je otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Kašogi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi, prenosi agencija Anadolija.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

XS
SM
MD
LG