Dostupni linkovi

U Srbiji produžen rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima


Darija Kisić Tepavčević, epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Srbije
Darija Kisić Tepavčević, epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Srbije

Zbog povoljne epidemiološke situacije, rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima u Srbiji će biti produžen do 23 sata, dok kulturne i sportske manifestacije nisu još dozvoljene, objavljeno je danas nakon sastanka Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19.

Članica Kriznog štaba, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević navela je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji „izuzetno stabilna ali nesigurna, jer se i dalje svakog dana beleži nekoliko desetina novozaraženih pacijenata te da i dalje ima smrtnih slučajeva“.

„Ako izuzmemo Grenland i Vatikan, gde nije bilo zabeleženih novih slučajeva zaraze, mi smo zemlja u Evropi sa najnižom učestalosti obolevanja u prethodnoj nedelji. U protekloj nedelji imali smo prosek od sedam zaraženih na 100.000a stanovnika, dok je u drugim zemljama preko 500 zaraženih na 100.000 stanovnika“, objasnila je ona.

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Srbiji, Krzni štab odlučio se za popuštanje mera kada je u pitanju rad kafića i restorana.

„Imajući u vidu da idemo u susret hladnijem vremenu. mere koje smo doneli je da se rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produži do 23 časa, sa strogim poštovanjem svih epidemioloških mera, i razmaka među ljudima od 1,5 metar. Sprovođenje strogih mera ćemo detaljno kontrolisati, i ukoliko se primeti i najmanji stepen učestalosti obolevanja, odmah ćemo reagovati i pooštriti mere“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da bez obzira na trenutno stabilnu situaciju, još uvek nije vreme da se dozvole kulturne i sportske manifestacije. Kako je objasnila, u Crnog Gori je u prošloj nedelji bio 100 puta veći rizik od obolevanja u odnosu na Srbiju, a u Hrvatskoj 10 puta, ali da zbog toga građani Srbije ne bi smeli da se opuste, već da se i dalje rigorozno pridržavaju preventivnih mera.

„Pogledajte Izrael i Češku, to su bile zemlje sa povoljnom epidemiološkom situacijom, ali tamo je situacija eskalirala, a i sada dolazi vreme respiratornih infekcija i tek sada moramo biti izuzetno oprezni“.

Ministar zdravlja Češke za RSE: Plaćamo cenu letnje sezone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:57 0:00

Krizni štab je zaključio i da je situacija u školama stabilna, da se i deca i nastavnici ponašaju savesno, te da za četiri nedelje od početka škole postoji samo jedan slučaj lokalne transmisije u toj sredini.

Budući da uskoro počinje i rad fakulteta, Krizni štab apeluje da se i profesori i studenti takođe ponašaju savesno i da se pridržavaju preventivnih mera.

Prema poslednjim podacima sa sajta Ministarstva zdravlja COVID-19.rs, u Srbiji je od početa epidemije korona virusa ukupno zaraženo 33.384 ljudi, a ukupno ih je preminulo 747. U protekla 24 sata zaraženo je još 72 ljudi, dok je jedna osoba preminula.

XS
SM
MD
LG