Dostupni linkovi

Vulin: Pronađen snimač parametara vojnog aviona koji se srušio u petak


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u nedelju da su posle pada vojnog aviona komisije završile terenski rad, da su prikupljeni materijalni dokazi i pronađen je snimač parametara.

"To nije prava crna kutija koja bi snimala i razgovore, snimač parametara leta koji je nađen u dobrom je stanju i sada se iščitava, pokazaće parametre leta, visinu, brzinu, kako je funkcionisao. Svi materijalni dokazi su tu, sada u komandi vazduhoplovstva komisije rade i proučavaju dokaze i ne mogu prognozirati kada će završiti", rekao je Vulin za TV Prva.

On je dodao da niko ne može da naredi komisijama da rade brže ili sporije, da su oni samostalni u radu i da će rezultati istrage biti dostavljani tužilaštvu, a ono će obavetiti javnost ili ih koristiti u postupku.

Vulin je dodao da i najjače vojske lete na avionima starim po 30 godina i da stručna javnost zna da je to normalno jer se avioni remontuju.

On je demantovao pisanje nekih medija da je jedan od poginulih pilota menjao kolegu, ili da je bio na jedan dan do penzije.

Major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević poginuli su u petak, 25. septembra, u padu aviona MiG-21 u oblasti sela Brasina kod Malog Zvornika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nekoliko sati nakon nesreće da, prema podacima koje ima, uzrok pada nije neispravnost aviona, ali da će zvanični istražni organi rasvetliti taj događaj.

XS
SM
MD
LG