Dostupni linkovi

Više desetina demonstranata privedeno u Minsku


Privođenje demonstranata u Minsku, 26. septembar
Privođenje demonstranata u Minsku, 26. septembar

Bjeloruske snage bezbjednosti privele su danas, 26. septembra, više desetina demonstranata tokom protesta u centru Minska zbog reizbora Aleksandra Lukašenka na mjesto predsjednika 9. avgusta.

Jedna grupa žena skandirala je "Naš predsednik je Sveta!" - misleći na opozicionu političarku Svetlanu Tihanovskaju prije nego što je policija mnoge demonstrante odvela u policijskim vozilima.

U blizini su uhapšeni i drugi demonstranti.

Bjelorusiju, bivšu sovjetsku republiku blisko povezanu sa Rusijom, potresaju masovni ulični protesti od predsjedničkih izbora 9. avgusta.

Aleksandar Lukašenko je odbacio optužbe za namještanje izbora, za masovna hapšenja i zloupotrebe kao klevetničku kampanju Zapada.

Demonstranti su nosili zastavu koju je Bjelorusija usvojila nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prije nego što je Lukašenko obnovio sovjetsku verziju četiri godine kasnije.

Lukašenko (66), bivši upravnik kolektivne farme, položio je 23. septembra zakletvu za šesti mandat na ceremoniji održanoj bez najave, što je navelo hiljade ljudi da izađu na ulice glavnog grada.

XS
SM
MD
LG