Dostupni linkovi

Lukašenko položio zakletvu na iznenadnoj inauguraciji


Aleksandar Lukašenko salutira tokom ceremonije inauguracije u Minsku, 23. septembar 2020.

Aleksandar Lukašenko položio je u srijedu zakletvu za novi, šesti mandat predsjednika Bjelorusije, na iznenadnoj inauguraciji bez prethodne najave, javila je agencija BelTa.

Bjeloruska agencija navodi kako je na ceremoniju u Palati nezavisnosti u Minsku pozvano nekoliko stotina zvanica, a Lukašenko je položio desnu ruku na kopiju Ustava i položio zakletvu u uredu.

Ceremonija, koja se obično najavljuje unaprijed kao veliki državni događaj, uslijedila je poslije spornih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko, kako je on objavio, osvojio više od 80 posto glasova.

Rezultate izbora ne priznaju opozicija, a ni veći dio zapadnih zemalja. Opozicionari višegodišnjeg lidera Bjelorusije optužuju za namještanje rezultata izbora.

U zemlji se sedmicama održavaju protesti protiv Lukašenka i izbornih rezultata.

Bjelorusija se suočava sa mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog spornih izbora nakon kojih je uslijedilo nasilno razbijanje protesta gdje je tražena ostavka Lukašenka.

Iz UN-a su prošle sedmice naveli kako je više od 10.000 bilo „agresivno uhapšeno“ nakon izbora, te kako je prijavljeno više od 500 slučajeva mučenja i hiljade slučajeva „zvjerskog premlaćivanja“.

XS
SM
MD
LG