Dostupni linkovi

Dva smrtna slučajeva na Kosovu i 46 novoinficiranih, Vlada ublažila mere


Dezinfekcija pre ulaska u bolnicu, Priština

Na Kosovu su poslednja 24 časa preminula dva pacijenta od posledica COVID-a 19, bolesti koju izaziva korona virus, saopšteno je 26. septembra iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Takođe, registrovano je 46 pozitivnih slučajeva na korona virus od ukupno 560 testiranih uzoraka.

Od početka epidemije ukupno je inficirano 15.425 osoba od kojih je 619 preminulo.

Ukupno je izlečeno 13.165 slučajeva, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva 641.

U međuvremenu, Vlada Kosova je ublažila mere za sprečavanje širenja korona virusa.

Prema novim merama, koje je Vlada Kosova usvojila na sednici 25. septembra, ugostiteljskim objektima je produžen rad za sat vremena, odnosno rad će im biti zabranjen u periodu od 23:30 naveče do 05:00 ujutru.

Do sada su ugostitelji morali da zatvaraju svoje objekte od 22:30.

Takođe, Vlada Kosova je odlučila da delimično dozvoli kulturne aktivnosti, odnosno otvaraju se pozorišta, biblioteke, filharmonija, galerije, ansambli, balet, bioskopi, omladinski centri, muzeji i kulturni centri. Međutim, moraće da koriste samo 40 odsto svog prostora.

Dozvoljavaju se i sportske aktivnosti u zatvorenom i otvorenom prostoru, mogu se organizovati treninzi i takmičenja u pojedinačnim sportovima.

Prema novoj odluci Vlade Kosova, svi strani državljani koji dolaze iz rizičnih zemalja a ulaze na teritoriju Kosova, moraju da poseduju negativan PCR test. Ova mera je zasnovana na principu reciprociteta.

Vlada Kosova je donela ovu odluku o ublažavanju mera jer je se epidemiološka situacija stabilizovala nakon što je Kosovo tokom jula i avgusta beležilo rekordan broj inficiranih korona virusom ali i preminulih pacijenata obolelih od COVID-a 19.

XS
SM
MD
LG