Dostupni linkovi

WHO: Broj preminulih od COVID-19 mogao bi dostići dva miliona prije široke upotrebe vakcine


Broj preminulih od COVID-19 mogao bi se udvostručiti na dva miliona prije široke i uspješne upotrebe vakcine, a broj bi mogao biti i veći bez zajedničkog djelovanja za suzbijanje pandemije, rekao je Mike Ryan, šef odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne slučajeve.

“Ako to ne učinimo (ne poduzmemo usklađene aktivnosti) broj o kojem govorite (dva miliona) ne samo da je zamisliv, već je i nažalost vrlo vjerovatan”, rekao je Ryan.

Broj smrtnih slučajeva uslijed zaraze korona virusom devet mjeseci otkako se pojavio u Kini, približava se milionu.

Ryan je također rekao da ne treba kriviti mlade ljude za širenje zaraze uprkos rastućoj zabrinutosti da mladi ljudi podstiču širenje nakon ublažavanja mjera širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja da razgovara sa Kinom o njenom mogućem sudjelovanju u šemi finansiranja COVAX osmišljenom kako bi bila garantovana brza i ravnopravna raspodjela COVID-19 vakcine, sedam dana nakon što je rok prošao.

“Razgovaramo sa Kinom o ulozi koju bi oni mogli igrati u narednim koracima”, rekao je Bruce Aylward iz WHO-a.

Broj zaraženih kao i broj osoba smještenih u bolnice raste u Evropi, gdje vlasti treba da rade kako bi zaustavili širenje korona virusa uoči sezone gripe, rekao je Ryan.

“Evropa treba još mnogo da radi kako bi stabilizovali situaciju i doveli prenos virusa pod kontrolu”, rekao je Ryan. “U cijeloj toj regiji vidimo zabrinjavajući porast bolesti”.

Marija Van Kerkhove, tehička voditeljica u WHO, rekla je kako rani prijem u bolnice, te upotreba stereoida dekstametazona spašavaju živote. “Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne blokade koje su se događale na početku”, prenosi Reuters.

Nove mere zbog rasta COVID-19 pacijenata u Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

XS
SM
MD
LG