Dostupni linkovi

Odložen sastanak eksperata Srbije i Kosova zbog COVID-19


Odložen je sastanak eksperata, u kontekstu dijalog između Srbije i Kosova, koji je bio zakazan za naredni ponedeljak, saopštio je specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslav Lajčak.

“Zbog povećanog opreza u vezi sa COVID-19, sastanak o dijalogu zakazan za ponedeljak sledeće nedelje, biće odložen”, objavio je Lajčak na Twitteru.


Portaprol EU, Peter Stano je objasnio da se sastanak odgađa "zbog razloga karantina".

Iz briselskih izvora se saznaje da je neko iz Lajčakove ekipe pozitivan na COVID-19 stoga, u skladu sa pravilima EU, svi oni koji su bili u direktnom kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, moraju u samoizolaciju na 14 dana, i moraju se testirati. Samoizolacija se može skratiti na devet dana jedino ako ove osobe budu negativne nakon drugog testiranja.

Glavni pregovarači iz Prištine i Beograda Skender Hyseni i Marko Đurić trebali su se sastati naredne sedmice kako bi nastavili raspravu oko financijskih potraživanja strana i imovine.

Iako je ranije bilo najavljeno, tema Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu je skinuta sa dnevnog reda sastanka.

Ove nedelje takođe trebao je da se održi sastanak na najvišem političkom nivou, međutim isti je otkzan jer prištinska strana nije spremna da razgovara o implementaciji ZSO, kako su se lideri dogovorili na prethodnom sastanku.

XS
SM
MD
LG