Dostupni linkovi

EU potvrdila da su se Vučić i Hoti još ranije dogovorili da raspravljaju o Zajednici


Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti, složili da raspravljaju o Zajednici srpskih opština (ZSO) već na njihovom prvom sastanku u julu, kada je obnovljen dijalog.

On je poručio da strane ne mogu zaobići temu aranžmana nevećinske zajednice na Kosovu, koja inače obuhvata i ZSO.

“Da razjasnimo da se ovo pitanje (ZSO) mora rešavati kao deo sveobuhvatnog sporazuma koji je dogovoren na prvom sastanku lidera na najvišem nivou u julu i ponovo potvrđen na poslednjem sastanku u Briselu 7. septembra”, izjavio je novinarima Stano.

On je odbacio navode novinara da je dijalog o normalizaciji odnosa “u krizi” te je podsetio da je “konkretan primer” predstojeći susret glavnih pregovarača koji će se organizovati narednog ponedeljka.

Marko Đurić i Skender Hyseni će se sastati u ponedeljak kako bi nastavili sa raspravom o finacijskim potraživanjima strana i imovine, ali je sa agende uklonjena tema ZSO.

Kako je specijalni izaslanik za dijalog potvrdio u čevtrtak uveče “jedna strana još nije spremna za diskusiju” oko ovog pitanja.


Ranije je bilo najavljivano da će se 28. steptembra održati nova runda na najvišem politčkom nivou, međutim ovaj susret je otkazan. Rzlog za to, prema svemu sudeći je nespremnost Prištine da raspravlja o ZSO.

Prema nezvaničnim informacijama iz evroskih izvora ne isključuje se mogućnost da Lajčak otputuje u Prištinu naredne sedmice, kako bi sa kosovskom stranom razgovarao o neophodnosti da se strane pridrže dogovora oko tema za koje je već postoji saglasnost.

XS
SM
MD
LG